Quantcast
Λήγει η προθεσμία για τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση - Έρχονται πρόστιμα αν δεν δοθεί παράταση - enikonomia.gr
share

Λήγει η προθεσμία για τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση – Έρχονται πρόστιμα αν δεν δοθεί παράταση

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα λήγει η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στον σχετικό νόμο με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολεοδομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον μηχανικό τους και να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής και να πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο (το κόστος είναι περίπου 500 ευρώ), ώστε να διασφαλίσουν έκπτωση 10% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος. Περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10% επιτυγχάνεται όταν ο αιτών υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας.

Αντιθέτως, αν δεν δοθεί παράταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος- αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να δοθεί παράταση ενός μήνα- κάτι που φαντάζει και το πιθανότερο, από την Τρίτη 9 Απριλίου θα αρχίσει η τρίτη φάση δηλώσεων των πολεοδομικών παραβάσεων με «φουσκωμένα» πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, από τις 9 Απριλίου ως τις 8 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%, αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαυξήσεις και πρόστιμα κατά 20%. Επίσης, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Το πρόστιμο μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, ενώ σε περίπτωση καταβολής 30% του προστίμου σε έναν μήνα από την υπαγωγή παρέχεται έκπτωση 10% επί του προστίμου. Αντίθετα, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης προκαταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.