Quantcast
Οι τελικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στα Ταμεία - Ποιοι εντάσσονται - enikonomia.gr
share

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στα Ταμεία – Ποιοι εντάσσονται

δημοσιεύτηκε:

Νομοσχέδιο – σκούπα, με σωρεία ασφαλιστικών αλλά και εργασιακών διατάξεων, μεταξύ των οποίων η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία αλλά και η αύξηση των συντάξεων χηρείας με ταυτόχρονη κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών, έρχεται την επόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αποκαλύπτει το “Έθνος” περιλαμβάνει 86 άρθρα που αφορούν πάνω από 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, οφειλέτες και εργαζόμενους.
Η ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία έρχεται χωρίς εισοδηματικούς ή περιουσιακούς “κόφτες”, αλλά με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που θα οδηγούν σε “κούρεμα” της συνολικής οφειλής κατά 60-65% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις. Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018 που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ. Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για τις ατομικές εισφορές των μη μισθωτών σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η ρύθμιση προβλέπει:

– Εθελοντικό επανυπολογισμό οφειλών της περιόδου 2002- 2016 με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια. Ως βάση υπολογισμού υιοθετείται ο κατώτατος μισθός του 2018, με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στην ελάχιστη εισφορά. Ο επανυπολογισμός θα γίνεται ύστερα από αίτηση και συναίνεση του οφειλέτη καθώς συνεπάγεται και μείωση του συντάξιμου μισθού. Ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.
– Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017- 2018 δεν επανυπολογίζονται.
– Αυτόματο “κούρεμα” του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002- 2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις με βάση τη νέα βασική οφειλή, ενώ η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα.
– Αποπληρωμή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Οι δόσεις, αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισμένο. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής που θα… κουμπώνει με το κούρεμα των προσαυξήσεων και θα φέρνει συνολική απομείωση της οφειλής κατά 60%- 65%. Ειδικά οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100% αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για τους εργοδότες προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα.

Πάνω από 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών αναμένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν μέσα από τη ρύθμιση καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση.
Η ρύθμιση χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις, όπως και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Αν ο οφειλέτης αποβιώσεις πριν από την ολοκλήρωση της ρύθμισης, συνεχίζεται από τους κληρονόμους του. Η απώλεια της ρύθμισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και πριν από τον τυχόν επανυπολογισμό τους. Το ποσό που έχει καταβληθεί έως την απώλειά της αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος, στο οποίο πιστοποιείται το υπόλοιπο ποσό της οφειλής. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.