Quantcast
Σε ποιες περιπτώσεις διαγράφονται τα πρόστιμα για τις δηλώσεις Ε9 - enikonomia.gr
share

Σε ποιες περιπτώσεις διαγράφονται τα πρόστιμα για τις δηλώσεις Ε9

δημοσιεύτηκε:

Ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες από τα πρόστιμα της δήλωσης ακινήτων Ε9 φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται τα πρόστιμα για όσους είχαν προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων Ε9, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα η σχετική βεβαίωση ότι επέρχεται συνολικός εξορθολογισμός των υποχρεώσεων των φορολογουμένων αναφορικά με το Ε9.

Οι παρεμβάσεις στο πεδίο της δήλωσης ακινήτων Ε9 έρχονται μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της προθεσμίας των 30 ημερών που είχε θεσπιστεί για την ενημέρωση αλλαγών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι σπεύδουν να διορθώσουν το Ε9 προκειμένου να προχωρήσουν στη δήλωση των ακινήτων τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Ειδικότερα, οι τροπολογίες προβλέπουν τα εξής:

– Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικά και διορθωτικά Ε9 για τα έτη 2014 και μετά χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ. Η υποβολή των τροποποιητικών και διορθωτικών Ε9 πρέπει να γίνει με τη δημοσίευση της σχετικής τροπολογίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
– Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών Ε9 που αφορούν σε ακίνητα σε περιοχές στις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί κτηματολογική ανάρτηση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χιλιάδων φορολογουμένων που προχωρούν στη δήλωση των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαδικασίας κτηματογράφησης πολλών περιοχών της περιφέρειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
– Διαγράφονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών ή διορθωτικών Ε9 τα οποία δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί.
– Θεσπίζεται νέα μόνιμη προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 με την οποία δηλώνονται αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν έως 30 ημέρες από την ημερομηνία της υποβολής, ενώ η νέα προθεσμία είναι έως την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από το έτος μεταβολής.
– Ξεκαθαρίζεται ότι στις περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης κάνει διόρθωση στο Ε9 των στοιχείων ενός ακινήτου σε πολλαπλά έτη, τότε οφείλει μόνο ένα πρόστιμο.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.