Quantcast
Ρύθμιση χρεών στους Δήμους σε 100 δόσεις - Δηλώσεις Χαρίτση - enikonomia.gr
share

Ρύθμιση χρεών στους Δήμους σε 100 δόσεις – Δηλώσεις Χαρίτση

δημοσιεύτηκε:

Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 100 δόσεις και με δυνατότητα μείωσης, έως και πλήρους διαγραφής, των προσαυξήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο των 120 δόσεων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την παρουσίαση του σήμερα, εν όψει της κατάθεσής του στη Βουλή αύριο.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ρύθμιση αφενός δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν.

Οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους, σύμφωνα με στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ , ενώ μαζί με τα νομικά τους πρόσωπα το ποσό υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό της απαλλαγής από προσαυξήσεις και πρόστιμα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι 80%, από 25 έως 48 δόσεις απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για χρέη στους δήμους αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια ανάλογης ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών το 2017, ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η νέα ρύθμιση, καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών δεν υπέβαλε σχετική αίτηση εξαιτίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη, όσο και λόγω ελλιπούς σχετικής ενημέρωσης από τους δήμους.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.