Quantcast
Όλες οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας - Τέλος Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Όλες οι λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας – Τέλος Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Αναλυτικά, πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων οι “κόκκινοι” δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον αιτούντα ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας».

– Με την επιτυχή εισαγωγή στο Σύστημα, αυτό εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης), επιλέγοντας τον ρόλο του αιτούντα.

-Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του υπόχρεου και κατόπιν ο υπόχρεος, συμπληρώνει τα στοιχεία των κινητών και ακινήτων που κατέχει.

-Το σύστημα προειδοποιεί ότι πραγματοποιούνται και αυτόματοι διασταυρωτικοί έλεγχοι στα αναγραφόμενα από τον κόκκινο δανειολήπτη.

-Με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία παρέχεται άδεια στους συμμετέχοντες πιστωτές και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων του αιτούντα, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των συμμετεχόντων πιστωτών για τους σκοπούς της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Η άδεια αυτή συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών και του φορολογικού απορρήτου. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία εκκινεί πέντε έτη πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και διαρκεί μέχρι την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο αιτών με τη συναινετική ή δικαστική ρύθμιση.

-Η άρση του φορολογικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία αρχίζει πέντε χρόνια πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συναινετικής ρύθμισης ή την αμετάκλητη περάτωση της δίκης. Έναντι του Δημοσίου η άρση του απορρήτου εκτείνεται σε όλη τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης.

-Οι τράπεζες έχουν περιθώριο 1 μήνα να αποδεχτούν ή να απορρίψουν το αίτημα του δανειολήπτη και ο δανειολήπτης έχει περιθώριο επίσης ενός μήνα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης.

-Αναφορικά με την επιδότηση του δανειολήπτη από το Κράτος, θα καθορίζεται αφού έχει γίνει αποδεκτή η ρύθμιση της οφειλής από την τράπεζα και τον δανειολήπτη

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.