Quantcast
Κρυφό χαράτσι φέρνει νέα αναδρομικά συνταξιούχων - enikonomia.gr
share

Κρυφό χαράτσι φέρνει νέα αναδρομικά συνταξιούχων

δημοσιεύτηκε:

Κρυφό χαράτσι από 60 έως 150 ευρώ τον μήνα πληρώνει ένας στους δύο συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ. Το χαράτσι μάλιστα φέρνει νέα αναδρομικά στις συντάξεις. Ακόμη κι αν η επόμενη κυβέρνηση υποχρεωθεί να πληρώσει επιστροφές των αντισυνταγματικών περικοπών σε όλους τους συνταξιούχους για το διάστημα που μεσολαβεί από την απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) ως την ισχύ του νόμου 4387/2016 υπάρχει ένα κενό 2,5 ετών από Ιούνιο 2016 έως και Δεκέμβριο 2018, εντός του οποίου οφείλονται νέα αναδρομικά και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν δικαστικές αποφάσεις. Στο διάστημα αυτό οι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ δικαιούνται επιπλέον αναδρομικά χωρίς καν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ο ΕΦΚΑ σε απάντησή του προς συνταξιούχο- το έγγραφο αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος- αναφέρει ότι του χρεώνει τις ίδιες μειώσεις με τον νόμο 4093 σε άθροισμα συντάξεων μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά εισπράττει. Οι μειώσεις του νόμου 4093 επιβάλλονται κατά τον ΕΦΚΑ σε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ, ενώ τα ενημερωτικά σημειώματα κύριας και επικουρικής δείχνουν άθροισμα συντάξεων 1.476,66 ευρώ με 1.345 ευρώ από την κύρια σύνταξη και 131,66 ευρώ από την επικουρική. Σε αυτό το ποσό η κράτηση του νόμου 4093 θα έπρεπε να είναι με ποσοστό 5% ενώ ο ΕΦΚΑ επιβάλλει μείωση 10%.
Τα ενημερωτικά δείχνουν το ποσό που πραγματικά εισπράττει ο συνταξιούχος, αλλά ο ΕΦΚΑ λαμβάνει υπόψη ένα άλλο μεγαλύτερο άθροισμα συντάξεων, το οποίο ο συνταξιούχος δεν λαμβάνει.
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας λαμβάνουν υπόψη ένα παλαιότερο άθροισμα συντάξεων, το οποίο ενσωματώνει στην κύρια σύνταξη, την επικουρική ή και τα μερίσματα που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.