Quantcast
Περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το αφορολόγητο - Πώς θα διαμορφωθούν οι κλίμακες - enikonomia.gr
share

Περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το αφορολόγητο – Πώς θα διαμορφωθούν οι κλίμακες

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες αποδείξεις μέσω “πλαστικού χρήματος” ή ebanking θα ζητεί από το 2020 η εφορία από τους φορολογούμενους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία μόνο στον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου και με βάση το επικρατέστερο σενάριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και την υιοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών, ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος. Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό των e- αποδείξεων, που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τα μέσα Ιανουαρίου του 2019 θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:

15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, από 10% σήμερα

– 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, από 15% σήμερα

– 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, από 20% σήμερα.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι που δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσό μέσω των αποδείξεων, φορολογούνται με 22%. Ωστόσο, με τη μείωση το εισαγωγικού συντελεστή, το ποσό που δεν θα καλυφθεί είναι εξαιρετικά πιθανό να φορολογηθεί με συντελεστή 9%.


Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.