Quantcast
Πότε θα αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τη νέα πάγια ρύθμιση χρεών - enikonomia.gr
share

Πότε θα αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τη νέα πάγια ρύθμιση χρεών

δημοσιεύτηκε:

Aκόμη πιο ευνοϊκό προσπαθεί να καταστήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το καθεστώς της νέας «πάγιας» ρύθμισης για τα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να συμπεριλάβει στις διατάξεις για τη νέα «πάγια» ρύθμιση το ευεργέτημα της πλήρους αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στο πλαίσιο της ρύθμισης των «120 δόσεων».

Ειδικότερα, όσοι οφειλέτες υπάγονται στη νέα «πάγια» ρύθμιση έχοντας ήδη δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για τις απλήρωτες οφειλές τους προς το Δημόσιο οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση, θα δικαιούνται το ακόλουθο ευεργέτημα: οι λογαριασμοί τους θα αποδεσμεύονται, εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιούν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στις τράπεζες στις οποίες τηρούν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Ανάλογο ευεργέτημα θα έχουν και οι εντασσόμενοι στη νέα «πάγια» ρύθμιση οφειλέτες εναντίον των οποίων θα έχει ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης των μισθών ή των συντάξεών τους ή άλλων εισοδημάτων τους στα χέρια αυτών που τους τα καταβάλλουν. Για τους οφειλέτες αυτούς, οι κατασχέσεις στους μισθούς ή τις συντάξεις τους ή τα άλλα εισοδήματά τους θα σταματούν, εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στον εργοδότη ή στο ασφαλιστικό ταμείο, κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευση θα ισχύει μόνο για τα ποσά καταθέσεων ή εισοδημάτων που δικαιούνται να λάβουν οι οφειλέτες από τη στιγμή της κοινοποίησης της βεβαίωσης και μετά και όχι για ποσά που ήδη έχουν δεσμευθεί και κατασχεθεί.

Προϋπόθεση για να επωφεληθούν του ευεργετήματος αυτού όλοι οι παραπάνω οφειλέτες θα είναι να έχουν ενταχθεί στη νέα «πάγια» ρύθμιση και να έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον την 1η δόση αυτής.

Σημειώνεται πάντως ότι με τη νέα «πάγια» ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, θα επιτρέπεται να ρυθμίζονται μόνο οι οφειλές προς το Δημόσιο που θα βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν εντός του 2019 καθώς και όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί πριν το 2019 -ληξιπρόθεσμες ή μη- αλλά δεν θα έχουν ενταχθεί έως τις 7 Οκτωβρίου στη ρύθμιση των «120 δόσεων» δεν θα είναι δυνατό να ενταχθούν στη νέα «πάγια» ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων αλλά θα μπορούν να τακτοποιηθούν μόνο με την ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Πληροφορίες που συνέλεξε ο «Ελεύθερος Τύπος.» αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών να κρατήσει εκτός της νέας «πάγιας» ρύθμισης όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των «120 δόσεων» καθώς και όλες τις οφειλές που θα βεβαιωθούν μέχρι 31-12-2019.

Γι’ αυτές τις οφειλές οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί καμία προσδοκία περισσότερων δόσεων από τις 12 ή τις 24 που ήδη προβλέπει η ισχύουσα σήμερα «πάγια» ρύθμιση, ώστε οι φορολογούμενοι που χρωστούν τα ποσά αυτά να μην τα αφήσουν απλήρωτα ή αρρύθμιστα, περιμένοντας μέχρι τις αρχές του 2020 που θα εφαρμοστεί η νέα «πάγια» ρύθμιση.

Τόνισαν μάλιστα στην ελληνική πλευρά ότι όσοι από τους οφειλέτες αυτούς δεν εντάξουν τα αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην ήδη ισχύουσα «πάγια» ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, νομίζοντας ότι θα μπορούν να περιμένουν για να τα εντάξουν στην πιο ευνοϊκή νέα «πάγια» ρύθμιση που θα ισχύσει από το 2020, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη αυστηρότητα, δηλαδή να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία!

Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα αυτά, η νέα «πάγια» ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η οποία θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2020 και θα αφορά μόνο στα χρέη που βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία αυτή. Η -εφαρμοζόμενη από το 2013- «πάγια» ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά την 31η-12-2019 για όλα τα υπόλοιπα χρέη, δηλαδή για:

– τα ήδη υφιστάμενα χρέη τα οποία δεν θα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των «120 δόσεων» έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, με επιλογή των ίδιων των οφειλετών τους

– τα ήδη υφιστάμενα χρέη, τα οποία εξαιρούνται από τη ρύθμιση των «120 δόσεων» βάσει της σχετικής νομοθεσίας

– τα χρέη που θα προκύψουν από τώρα μέχρι και τις 31-12-2019.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.