Quantcast
ΟΠΕΚΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επόμενη δόση του επιδόματος παιδιού - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επόμενη δόση του επιδόματος παιδιού

δημοσιεύτηκε:

Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου αναμένεται να καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την 5η δόση του επιδόματος του παιδιού για το 2019 στους δικαιούχους.

Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν πέντε βήματα για να υποβάλουν αίτηση για την δόση του επιδόματος. Αναλυτικά:

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21

Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2019 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2018).

Βήμα 2 – Είσοδος

Μπαίνουν στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά τους , του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους.

Βήμα 3 – Συναίνεση

Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξουν την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Θα πρέπει ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και να πατήσουν [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης

Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου και τη σύνθεση της οικογένειας του. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από αυτόν , όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας

Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθούν στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγουν και θα καταχωρήσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνουν διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά

Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί στον ενδιαφερόμενο να επισυνάψει δικαιολογητικά που αφορούν αυτόν ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή

Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πατήσει [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορεί να επανέλθει αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσει επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψει δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Η ακύρωση της αίτησης

Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσει ο ενδιαφερόμενος πως υπάρχει λάθος, τότε μπορεί να την ακυρώσει πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσει νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Πότε μειώνεται ή κόβεται το επίδομα

Οι λόγοι που το επίδομα του παιδιού μειώνεται ή κόβεται είναι οι εξής:

– Αλλαγή του IBAN.

– Αλλαγή οικονομικής κλίμακας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που διασταυρώνεται μετά την υποβολή της πρόσφατης φορολογικής δήλωσης.

– Πιθανόν να έχει υπάρξει τεχνικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να τσεκάρει αν έχει λάβει mail από την ΗΔΙΚΑ για επόμενη πληρωμή

– Έχουν δοθεί αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από προηγούμενα έτη.

– Αλλαγή στην κατάσταση των μελών (π.χ. ένα μέλος σταμάτησε να είναι προστατευόμενο γιατί ενηλικιώθηκε ή τερμάτισε τις σπουδές του)

– Οφειλές προς τρίτους ή στο Δημόσιο και ο λογαριασμός καταβολής να μην είναι ακατάσχετος, (θα πρέπει να μεταβεί στην τράπεζα να τακτοποιήσει το ζήτημα).

– Σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης να μην επισυνάψει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά.

Σημειώστε ότι σε περίπτωση αναστολής λόγω ΑΜΚΑ, ίσως θα πρέπει να πάει στο δημοτολόγιο, να λάβει βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και εν συνεχεία να μεταβεί στα ΚΕΠ για την επικαιροποίηση στοιχείων.

Αφού τα επικαιροποιήσει ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος του επιδόματος , τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΠΕΚΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.