Quantcast
Συντάξεις: Τι αλλάζει στις εισφορές για κύριες και επικουρικές - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Τι αλλάζει στις εισφορές για κύριες και επικουρικές

δημοσιεύτηκε:

Μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες θα πρέπει
να επιλέξουν έως τα μέσα Απριλίου οι
ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι
και αγρότες για να υπαχθούν
για το 2020.


Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά
στην πρώτη και κατώτατη που
αντιστοιχεί σε 220 ευρώ.


Με το
υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι μη μισθωτοί αποκτούν το δικαίωμα να επιλεγούν
μόνοι τους πόση σύνταξη θα πάρουν
όταν έρθει η ώρα και συμπληρωθεί το όριο
ηλικίας. Όση πληρώσει ο
ελεύθερος επαγγελματίας τόση
σύνταξη θα πάρει.


Όποιος λοιπόν επιλέξει
να πληρώνει μόνο την
ελάχιστη εισφορά, θα έχει και μικρότερη σύνταξη, ενώ όποιος θελήσει να πληρώσει κάτι παραπάνω
τότε επιβραβεύεται με μια
καλύτερη σύνταξη, ιδιαίτερα τώρα που τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήθηκαν. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς προβλέπει πως θα λάβουν συντάξεις από 775 έως 2.501 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον νέο επαγγελματία όταν κληθεί να επιλέξει κατηγορία μετά την έκπτωση που απολαμβάνει τα 5 πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του να είναι συντηρητικός στην επιλογή του καθώς έχει πάρα πολλά χρόνια μπροστά του, στη διάρκεια των οποίων μπορεί να αλλάξει και πάλι το σύστημα των εισφορών, επιβάλλοντας δυσμενέστερους όρους με αποτέλεσμα να βγει χαμένος. Αντίθετα ο ασφαλισμένος που απέχει έως 10 έτη από τη συνταξιοδότηση και έχει οικονομική άνεση θα έχει κέρδος αν ενταχθεί στην υψηλότερη κατηγορία εισφορών.


Αλλαγές προβλέπονται και όσον αφορά στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών κατηγοριών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ειδική ρήτρα αύξησης των εισφορών από το 2023. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, από 21/12/2024 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ΄έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα ίδια επίπεδα του προηγούμενου έτους. Από 1-1-2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ΄έτος κατά το δείκτη μεταβολής μισθών.

Για τους αγρότες τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους μη μισθωτούς ενώ εφαρμόζεται και η προβλεπόμενη σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κύριας σύνταξης έως το 2022.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.