Quantcast
Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα θα λάβουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας - Πώς υπολογίζεται - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα θα λάβουν όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας – Πώς υπολογίζεται – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

της Εύης Κατσώλη

Αναλυτικές λεπτομέρειες μέσα από παραδείγματα για το πώς θα υπολογιστεί και θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε εργαζομένους που δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας αλλά και σε όσους τέθηκαν δίνει μέσω του enikos.gr ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος

Με ειδικές ρήτρες και διπλό υπολογισμό θα πληρωθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που έχουν τεθεί σε αναστολή. Σύμφωνα με την ρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ενώ βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Αντίθετα για τους υπόλοιπους μήνες, το τμήμα του Δώρου θα καταβληθεί από τον εργοδότη με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.


Το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 υπολογίζεται, όπως κάθε χρόνο, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος. Όσοι έχουν δουλέψει, έστω και με μήνες αναστολής, ολόκληρο το 8μηνο, δικαιούνται ένα ολόκληρο Δώρο Χριστουγέννων, το οποίος όμως φέτος θα είναι μειωμένο συγκριτικά με τον ονομαστικό μισθό τους λόγω των αναστολών. Όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν εντός του 8μήνου και η σχέση εργασίας με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρη την επίμαχη χρονική περίοδο του 8μηνου δικαιούνται κλάσμα του δώρου. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Με τον ίδιο τρόπο θα υπολογιστεί το Δώρο Χριστουγέννων και για τους μισθωτούς σε αναστολή, όσον αφορά στο τμήμα που θα πληρώσουν οι εργοδότες. Για παράδειγμα :

Α) Επίδομα Χριστουγέννων 2020 εργαζόμενου, ο οποίος δεν τέθηκε σε αναστολή εργασίας και αμείβεται με 800 ευρώ/μήνα:

Λόγω παροχής εργασίας, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα αναφοράς του επιδόματος (1/5 – 31/12), ο εργαζόμενος δικαιούται το επίδομα ολόκληρο, ήτοι δικαιούται έναν πλήρη μισθό, άρα 800 ευρώ.

Β) Επίδομα Χριστουγέννων 2020 εργαζόμενου, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή εργασίας για 3 μήνες (1/5 – 31/7) και πριν την αναστολή αμειβόταν με 800 ευρώ/μήνα:

Για το χρονικό διάστημα αναστολής, το επίδομα θα καλυφθεί από το κράτος και θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ, ήτοι σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 534 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ.

Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1/8 – 31/12), το επίδομα θα καλυφθεί από τον εργοδότη, κατ’ αναλογία, ήτοι σε 153 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 800 ευρώ/μήνα : 25 ημέρες = 32 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 515,20 ευρώ – Συνολικά καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος 721,96 ευρώ.

Με την φόρμουλα αυτή το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος διαμορφώνεται σε 67 – 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής. Για παράδειγμα, μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή για 3 μήνες από την 1η Μαΐου έως 31 Ιουλίου και μετά συνέχισε εργαζόμενος με τον ονομαστικό μισθό του. Θα λάβει από το κράτος 206 ευρώ ως τμήμα Δώρου Χριστουγέννων. Έτσι για δυο μήνες αναστολής το κράτος θα πληρώσει 137 ευρώ, για τρεις μήνες 206 ευρώ, για 4 μήνες 276 ευρώ, κ.ο.κ.

Συνεπώς το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι φέτος μειωμένο συγκριτικά με τον ονομαστικό μισθό, για όσους μισθωτούς μπήκαν σε αναστολή, ιδιαίτερα για όσους τέθηκαν αρκετούς μήνες σε αναστολή εντός του 8μηνου Μάιος – Δεκέμβριος. Ευνοημένοι θα βγουν οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας – με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση – και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο ποσό του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου, αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον μεικτό μισθό και τους μήνες που ο μισθωτός ήταν εκτός αναστολής.

Για παράδειγμα:

  • Μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 2 μήνες εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος. Θα λάβει από το κράτος 137 ευρώ. Για τους υπόλοιπους έξι μήνες, δηλαδή για 183 ημέρες τμήμα Δώρου Χριστουγέννων με βάση τον μισθό του ως εξής : 1.000 ευρώ / 25 ημέρες = 40 ευρώ * 19,24 = 769 ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΟΥ = 906 ευρώ
  • Μισθωτός με ονομαστικό μισθό 900 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 3 μήνες εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος. Θα λάβει από το κράτος 206 ευρώ. Για τους υπόλοιπους 5 μήνες, δηλαδή για 152 ημέρες τμήμα Δώρου Χριστουγέννων με βάση τον μισθό του ως εξής : 900 ευρώ / 25 ημέρες = 36 ευρώ * 16 = 576 ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΟΥ = 782 ευρώ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.