Quantcast
Κορονοϊός - Lockdown: Τι ισχύει για άδειες και τηλεργασία στο Δημόσιο - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός – Lockdown: Τι ισχύει για άδειες και τηλεργασία στο Δημόσιο – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Η χώρα κινείται στους ρυθμούς του δεύτερου lockdown και το Δημόσιο λειτουργεί με νέους κανόνες προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού. Ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος αναλύει στο enikos.gr όλα τα δικαιώματα που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα από επτά ερωτήσεις και απαντήσεις. Ένας μίνι χρηστικός οδηγός που αφορά στο εάν, τι είδους και πόση άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε περίπτωση που το παιδί βρίσκεται σπίτι λόγω αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας του ή σε περίπτωση που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, τις λεπτομέρειες της άδειας ειδικού σκοπούκαι την τηλεργασία. Επίσης, εξηγεί τι είναι το πλάνο εργασίας και τι περιλαμβάνει.

Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος

1)ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΒΡΙΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΔΕΙΑ;
Οι γονείς υπάλληλοι που έχουν τέκνα, μαθητές έως την Γ’ γυμνασίου, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου να φροντίσουν και να επιβλέψουν τα ανήλικα τέκνα τους. Η άδεια ειδικού σκοπού δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 4 ημέρες, εκ των οποίων η μία θα συμπληρώνεται από την κανονική άδεια του υπαλλήλου. Υπενθυμίζεται ότι την άδεια ειδικού σκοπού τη δικαιούται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς. Επιπλέον, για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται η προσκόμιση κοινής υπεύθυνης δήλωσης των γονέων, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι και οι δύο είναι υπάλληλοι ή ο ένας από τους δύο ιδιωτικός υπάλληλος καθώς και ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτής. Η χορήγηση της εν λόγω άδειας είναι δεσμευτική για την υπηρεσία, η οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί.

2) ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;
Αν ο υπάλληλος δεν έχει υπόλοιπο κανονικής αδείας, τότε κατ’ εξαίρεση ο υπάλληλος μπορεί να συμπληρώσει την άδεια ειδικού σκοπού με οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια, πλην της αναρρωτικής, χωρίς να απαιτείται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτής (πχ άδεια σχολικής επίβλεψης).

3) ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΟΝΕΑΣ;
Ο γονέας υπάλληλος εκτός από την άδεια ειδικού σκοπού, μπορεί να κάνει χρήση της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον τα καθήκοντά του μπορούν να ασκηθούν με τηλεργασία. Τονίζεται ότι στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εργασίας, τηρείται το ωράριο εργασίας καθώς το ύψος των αποδοχών του υπαλλήλου. Σε περίπτωση που η φύση των καθηκόντων του υπαλλήλου, μπορούν να ασκηθούν εξ αποστάσεως, η υπηρεσία δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημα του υπαλλήλου, για τη θέση του σε εξ αποστάσεως εργασία. Ακόμα, ο υπάλληλος έχει τη δυνατότητα, να κάνει χρήση ημερήσιου μειωμένου ωραρίου κατά 25% χωρίς αντίστοιχη μείωση των αποδοχών του. Ωστόσο, ο υπάλληλος θα αναπληρώσει επιστρέφοντας στην εργασία του την προηγούμενη μείωση ωραρίου, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους. Τέλος, ο υπάλληλος έχει την ευχέρεια να επιλέξει να εργαστεί σε διαφορετική βάρδια ανεξαρτήτως του ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας στην οποία απασχολείται.

4) ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ; ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΔΕΙΑ;
Οι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και διαθέτουν σχετική ιατρική βεβαίωση και παραπεμπτικό, δικαιούνται άδεια ειδικής απουσίας, χωρίς μείωση αποδοχών. Κατά τη διάρκεια της άδειας ειδικής απουσίας, ο υπάλληλος, εφόσον αυτό είναι εφικτό από τη φύση των καθηκόντων του, θα παρέχει εξ αποστάσεως τις υπηρεσίες του.

5) ΑΝ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΔΕΙΑ;
Και σε αυτή την περίπτωση, ο υπάλληλος δικαιούται την αμέσως παραπάνω άδεια ειδικής απουσίας.

6) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ; ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ;
Οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να λειτουργούν μόνο με το αναγκαίο προς τούτο προσωπικό, ενώ επιπλέον, υποχρεούνται να θέσουν το 50% του προσωπικού τους σε εξ αποστάσεως εργασία.

7) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;
Κάθε δημόσια υπηρεσία υποχρεούται να διαθέτει πλάνο εργασιών, από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργεί μόνο με το αναγκαίο προσωπικό. Στο συγκεκριμένο πλάνο θα πρέπει να καταγράφονται οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων :
Α) Οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.
Β) Οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Γ) Οι υπάλληλοι που θα παρέχουν αυτοπρόσωπη εργασία, ανεξαρτήτως από το γεγονός ότι τα καθήκοντά τους μπορούν ή όχι να ασκηθούν εξ αποστάσεως, καθώς αποτελούν το αναγκαίο προσωπικό.
Δ) Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία.
Ε) Οι υπάλληλοι που μολονότι δεν μπορούν να τεθούν σε τηλεργασία, πλην όμως δεν αποτελούν αναγκαίο προσωπικό και ως εκ τούτου είτε θα προσέρχονται εκ περιτροπής στην υπηρεσία τους είτε θα αξιοποιηθούν σε άλλα καθήκοντα προς παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας, ακόμα και διαφορετικής θέσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.