Quantcast
ΟΑΕΔ: Με ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση η χορήγηση των επιδομάτων - Αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία - enikonomia.gr
share

ΟΑΕΔ: Με ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση η χορήγηση των επιδομάτων – Αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων στον ΟΑΕΔ για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να αποφευχθεί ενδεχόμενος συνωστισμός στις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα δίνουν ψηφιακά το «παρών», σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ανεμπόδιστα τα επιδόματα που δικαιούνται, τα οποία ειδικά αυτή την εποχή, δίνουν “ανάσα” σε χιλιάδες ανθρώπους.
Σε αυτή την ψηφιακή διαδικασία, μέσω της οποίας οι άνεργοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι το διάστημα που προηγήθηκε πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης, οφείλουν να μπουν όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων. Οι δικαιούχοι θα μπορούν με δύο τρόπους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, μέσω ειδικής πλατφόρμας ή με αποστολή email.
Η διαδικασία για την πλατφόρμα
Για την είσοδο στην υπηρεσία της πλατφόρμας απαιτούνται οι κωδικοί TAXISnet ή οι κωδικοί πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίας του ΟΑΕΔ. Μετά τη σύνδεση, το σύστημα εμφανίζει αυτόματα το ΑΦΜ, ενώ στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ και τα προσωπικά τους στοιχεία (επίθετο, όνομα, τηλέφωνο επικοινωνίας, email). Στο τελικό στάδιο κάνουν «κλίκ» στην επιλογή “Δήλωση Παρουσίας: Δηλώνω την παρουσία μου ότι πληρώ τις προϋποθέσεις είσπραξης των μηνιαίων επιδομάτων”.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΕΔ επισημαίνουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέγουν το σωστό γραφείο ΟΑΕΔ, όπου έχουμε κάνει την αίτηση, ενώ το email τους θα πρέπει να είναι σωστά γραμμένο, διότι εκεί θα έρθει η επιβεβαίωσης της παρουσίας.
Εκτός από την πλατφόρμα, ο Οργανισμός παρέχει σε εξαιρετικές, έκτακτες περιπτώσεις τη δυνατότητα σε ανέργους να στέλνουν email προκειμένου να κλείνουν ραντεβού για να εξυπηρετηθούν ή και για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία δήλωσης της παρουσίας τους στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που ανήκουν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ΕΔΩ ηλεκτρονικά την παρουσία τους.

Ποιοι μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας
Υπενθυμίζεται ότι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενοι που επιδοτείται για πρώτη φορά, είναι να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Ακόμη, επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο. Στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει επιδότηση για δεύτερη φορά, είναι υποχρεωτικό να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.