Quantcast
e- ΕΦΚΑ: Τελευταία ημέρα πληρωμής των εισφορών Οκτωβρίου - Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

e- ΕΦΚΑ: Τελευταία ημέρα πληρωμής των εισφορών Οκτωβρίου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες να καταβάλουν στον e-ΕΦΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) για τον μήνα Οκτώβρη 2020, όπως έχει ανακοινώσει ο Ενιαίος Ηλεκτρονικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν το δικαίωμα έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 να δηλώσουν, εάν επιθυμούσαν να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές τα πιστωτικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, ή να τους επιστραφούν τα αναλογούντα ποσά στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Εφόσον προέβησαν στην επιλογή του συμψηφισμού του πιστωτικού τους υπολοίπου με τις μελλοντικές τους εισφορές θα έπρεπε να καταβάλουν μόνον την όποια διαφορά υπήρχε μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου 2020.
Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά και έχουν ήδη δηλώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ασφαλισμένος δεν έχει δηλώσει ή δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να τα συμψηφίσει, οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του δεδομένου ότι εντός του μηνός Δεκεμβρίου θα του επιστραφεί το σύνολο του πιστωτικού υπολοίπου στο λογαριασμό του.
Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ειδοποιητηρίων του 2019 έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης και γραφειοκρατικής διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 καθώς από 1ης/1/2020 δεν υπάρχει πλέον σύνδεση με τα εισοδήματα και ο κάθε ασφαλισμένος επιλέγει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλει.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.