Quantcast
Δώρο Χριστουγέννων: Τα ποσά που θα λάβουν εργαζόμενοι με αναστολή από εργοδότες και κράτος - Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Δώρο Χριστουγέννων: Τα ποσά που θα λάβουν εργαζόμενοι με αναστολή από εργοδότες και κράτος – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Τμηματικά, σε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή μια ή περισσότερες φορές από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και αυτοί που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στα διαστήματα κατά τα οποία εργάζονταν μεταξύ της 1η Μαΐου και της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Ο υπολογισμός θα γίνει επί το ονομαστικού τους μισθού. Την ίδια ημέρα (21 Δεκεμβρίου), το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών από την 1η Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου. Οι πληρωμές του δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης. Τον Νοέμβριο βάση υπολογισμού θα είναι τα έως 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, ενώ τα 534 ευρώ θα είναι η βάση υπολογισμού για τους υπόλοιπους μήνες. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021 το κράτος θα πληρώσει την αναλογία του δώρου που αφορά στις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Παραδείγματα

· Σε τρεις δόσεις θα λάβει το δώρο εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ, ο οποίος ήταν σε αναστολή Μάιο, Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα λάβει 644 ευρώ από εργοδότη στις 21 Δεκεμβρίου, 169 ευρώ από το κράτος στις 21 Δεκεμβρίου και 45 ευρώ στις 31 Ιανουάριο.
· Εργαζόμενος με το ίδιο διάστημα αναστολής και μισθό 650 ευρώ, θα πάρει συνολικά 672 ευρώ, τα 503 ευρώ θα τα λάβει από τον εργοδότη και τα 169 ευρώ από το κράτος.
· Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ σε τρίμηνη αναστολή, θα πάρει 722 ευρώ, από τα οποία τα 515 θα καταβληθούν από τον εργοδότη και τα 206 από το κράτος.
· Το ποσό των 911 ευρώ θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ, του οποίου η σύμβαση είχε ανασταλεί τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο. Τα 774 ευρώ θα καταβληθούν από τον εργοδότη και τα 137 ευρώ από το κράτος.
· Τέλος, εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα πάρει 1.221 ευρώ, τα 1.084 ευρώ από τον εργοδότη και τα 137 ευρώ από το κράτος.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το ποσό του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς έως τις 21 Δεκεμβρίου. Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων, το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:
· Για το έως την 30 Νοεμβρίου 2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21 Δεκεμβρίου 2020.
· Για το διάστημα υπαγωγής από 1 Δεκεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31 Ιανουαρίου 2021.

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές
Στην υπουργική απόφαση αποσαφηνίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που έχουν υπαχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, των οποίων οι εισφορές καλύπτονται στο σύνολό τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.