Quantcast
Εισφορά Αλληλεγγύης: Ποιοι χάνουν το "πάγωμα" - Η παγίδα των τεκμηρίων - enikonomia.gr
share

Εισφορά Αλληλεγγύης: Ποιοι χάνουν το “πάγωμα” – Η παγίδα των τεκμηρίων

δημοσιεύτηκε:

Σε παγίδα μπορούν να μετατραπούν τα τεκμήρια για χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι ενδεχομένως να χάσουν την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία αναστέλλεται από τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό θα συμβεί εφόσον στο φορολογικό έτος 2021 κάποιοι μισθωτοί φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και όχι με το πραγματικό εισόδημά τους. Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης πρέπει τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020) είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν; Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, θα συνεχίσουν να το κάνουν:
Α. Οι συνταξιούχοι. Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων (περ. ζ’ παρ. 3 άρθρου 12 ΚΦΕ), είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ούτε για το φορολογικό έτος 2020 ούτε για το φορολογικό έτος 2021″, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο της Αρχής.
Β. Οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Διευκρινίζεται ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι απασχολούνται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός γενικής κυβέρνησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.