Quantcast
Αναστολές συμβάσεων: Οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο - enikonomia.gr
share

Αναστολές συμβάσεων: Οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο. Σύμφωνα με το άρθρο 115 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επλήγησαν από το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους και ορθές επαναλήψεις για το χρονικό διάστημα από τις 31.10.2020 και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών, επιλέγοντας την ειδική περίπτωση, εντός των παρακάτω προθεσμιών:

Μήνας/Επιχειρήσεις-Εργοδότες/Εργαζόμενοι

Οκτώβριος: Από 08/1/2021 έως και 11/1/2021

Νοέμβριος: Από 12/1/2021 έως και 14/1/2021

Δεκέμβριος: Από 15/1/2021 έως και 18/1/2021

Ειδικά για το μήνα Οκτώβριο, είναι δυνατή η δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων μόνο για την 31η Οκτωβρίου 2020.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για το μήνα Ιανουάριο 2020, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στο έντυπο δήλωσης των αναστολών επιλέγουν τη σχετική ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «Καταστήματα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό της 30ής/10/2020 σε Σάμο, Ικαρία και Χίο».

Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, ισχύουν τα εξής:

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

– Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

– Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Διευκρινίζεται ότι, για την υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία κατά το χρονικό διάστημα από τις 31.10.2020 μέχρι και τις 23.12.2020, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Εγγραφή των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού στην ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»: artandcultureprofessionals.services.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπαγωγή των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού στα μέτρα του άρθρου 121 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, αναγκαία προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» έως και τις 10/1/2021.

Υποβολή δηλώσεων για το Δώρο Πάσχα 2020

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» ως αρχική δήλωση για όσες επιχειρήσεις-εργοδότες δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, μέχρι σήμερα.

Ακολούθως, μέχρι την ίδια ημερομηνία, είναι δυνατή η επανυποβολή του εν λόγω εντύπου ως ορθή επανάληψη, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει κατά την αρχική δήλωση αυτού (ενδεικτικά αναφέρονται: εσφαλμένα ποσά ανά εργαζόμενο σε σχέση με τις ημέρες αναστολής και τις μικτές αποδοχές, λανθασμένα, μη αποδεκτά ή καταργημένα ΙΒΑΝ, κ.ά.).

Υποβολή δηλώσεων & Ορθές επαναλήψεις

Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός/Επιχειρήσεις-Εργοδότες:Από 11.1.2021 έως και 22.1.2021.

Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός-ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τις επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές του Δώρου Πάσχα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση και, επιλέγοντας το κουμπί (Επισκόπηση), να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού από τις πληρωμές.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το σφάλμα που αναγράφεται είναι «μη αποδεκτό ποσό πληρωμής», για τους εργαζόμενους των οποίων τα ΑΦΜ εμφανίζονται πρέπει να συμπληρωθούν ποσά που να πληρούν τα κριτήρια υπολογισμού της επιδότησης για το Δώρο Πάσχα. Εάν κατά την υποβολή του εντύπου δεν έχουν συμπληρωθεί τα σωστά ποσά, εμφανίζεται μήνυμα με τις ημέρες αναστολής μέχρι 30.4.2020 και τις μικτές αποδοχές που προκύπτουν από τα υποβληθέντα στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» έντυπα και βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.