Quantcast
Αλλάζει ο «χάρτης» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ - Τι αλλαγές φέρνει το νέο οργανόγραμμα και πώς επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι - enikonomia.gr
share

Αλλάζει ο «χάρτης» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ – Τι αλλαγές φέρνει το νέο οργανόγραμμα και πώς επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι

δημοσιεύτηκε:

Σε νοικοκύρεμα του δικτύου του προχωρεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την ποιοτικότερη αλλά και την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο Enikonomia.gr ότι πλέον μπαίνει τέλος στις δεκάδες διάσπαρτες υπηρεσίες που λειτουργούσαν στην περιφέρεια χωρίς αποτέλεσμα.

«Δημιουργείται ένα οργανωμένο δίκτυο δομών ασφάλισης το οποίο θα μοιράζεται πανελλαδικά με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι.» εξηγεί στο Enikonomia υπηρεσιακός παράγοντες του ΕΦΚΑ. Πρακτικά θα δημιουργηθούν σύγχρονα σημεία εξυπηρέτησης, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πάντες. Αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς κοκ.

Στην πραγματικότητα δημιουργούνται 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης, οι οποίες όχι μόνο θα συντονίζουν αλλά θα εποπτεύουν τις τοπικές διευθύνσεις και τα αποκεντρωμένα τμήματα.

Έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι με το νέο οργανόγραμμα θα ολοκληρωθεί και ουσιαστικά η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς οι σε κάθε υπηρεσία θα εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως ταμείου. Οι διαδικασίες θα είναι ταχύτερες και η εξυπηρέτηση αμεσότερη και με λιγότερη ταλαιπωρία.

Η διαδικασία των δομικών αλλαγών στα καταστήματα και τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί /συγχωνευτεί 44 Υποκαταστήματα Μισθωτών (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), 4 Διευθύνσεις και 49 Τμήματα Μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ) , 59 Τμήματα/ Γραφεία τ. ΕΤΑΑ και όλες οι μονάδες ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΟΓΑ και λειτουργούν 38 Τοπικές Διευθύνσεις και 10 Αποκεντρωμένα Τμήματα .

Στα μέσα του επόμενους έτους αναμένεται να λειτουργούν πανελλαδικά αντί των σημερινών 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, οι εξής μονάδες: 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με την υλοποίηση του νέου οργανογράμματος θα εξοικονομηθεί ένα 10%-15% στα λειτουργικά έξοδα που σχετίζονται με ενοίκια, ηλεκτρικό, νερό, τηλεπικοινωνιακά κόστη κλπ από το 2022 και μετά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.