Quantcast
Άνοιξε η εφαρμογή για το "Πόθεν Έσχες" - Η προθεσμία υποβολής - enikonomia.gr
share

Άνοιξε η εφαρμογή για το “Πόθεν Έσχες” – Η προθεσμία υποβολής

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 μπορούν οι υπόχρεοι να δηλώσουν το Πόθεν Έσχες. Όπως επισημαίνεται, η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2021, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2020, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31-12-2020, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι από 16-09-2021 έως και 15-12-2021.
Τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, επιβαρύνεστε με παράβολο για την υποβολή της οφειλόμενης ΔΠΚ. Ωστόσο, εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της δήλωσης αυτής εντός 1 μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής www.pothen.gr, θα πρέπει να επιλέξετε με προσοχή το έτος αλλά και το είδος (αρχική – ετήσια) της δήλωσης που θέλετε να υποβάλετε καθώς η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2020 (αφορά το φορολογικό έτος 2019) αντί ΔΠΚ 2021 (όπως είναι το σωστό – αφορά το φορολογικό έτος 2020) ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική σας υποχρέωση.

Οι διευκρινίσεις
Διευκρινίζεται ότι:

-Την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2021, επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός ενενήντα (90) ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.
-Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2021, επιλέγουν οι υπόχρεοι που απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2020) και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2020, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2020.
-Εκτός της τυχόν ενημέρωσης που έχετε ήδη λάβει από τον φορέα που σας συμπεριέλαβε στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003, μπορείτε να εισέρχεστε και στην διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής (www.pothen.gr) με τη χρήση των κωδικών TAXISNET και να ενημερώνεστε για την τυχόν αναγγελία σας με κάποια ιδιότητα υπόχρεου. Εάν είστε υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2021 με περισσότερες από μια ιδιότητες, είναι πιθανό να έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.

Οι παραλήψεις και τα προβλήματα
Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον Φορέα Υπόχρεων είναι εσφαλμένη, έχετε τη δυνατότητα κατά την συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής σας Κατάστασης να τη διαγράψετε κι εν συνεχεία να προσθέσετε την ορθή ιδιότητα υπόχρεου. Σε κάθε περίπτωση το βάρος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ αφορά εσάς ως υπόχρεο πρόσωπο.
Τέλος, σημειώνεται ότι η παράλειψη ή η υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο, αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3213/03 όπως ισχύει, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Για οποιαδήποτε πρόβλημα ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100 από τις 07.30 έως τις 17.00 κατά τις εργάσιμες ημέρες. Επίσης, μετά την είσοδο στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή, στην ενότητα «Χρειάζεστε βοήθεια;» είναι δυνατή η αποστολή μηνύματος για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε κατά την υποβολή της Δήλωσης της Περιουσιακής σας Κατάστασης.
Πατήστε εδώ για να μπείτε στην πλατφόρμα του Πόθεν Έσχες


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.