Quantcast
Σταϊκούρας: "Παράθυρο" για χορήγηση επιδόματος φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: “Παράθυρο” για χορήγηση επιδόματος φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα φυσικού αερίου στους πολίτες λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και ειδικά στο συγκεκριμένο καύσιμο άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν δοθεί επίδομα φυσικού αερίου είπε ότι “αυτή την στιγμή σε σχέση με αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο το οποίο μπορώ να βάλω στη συζήτησή μας” και υπενθύμισε ότι “με βάση τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2020 το κόστος του ρεύματος στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένων και των φόρων ήταν το 2017 φθηνότερο στην Ευρώπη”.
Ωστόσο την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα φυσικού αερίου. “Εγώ δεν σας έκλεισα κανένα θέμα. Εγώ σας είπα απλώς ότι σήμερα δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από αυτά που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη και επεσήμανε ότι “η οικονομία έχει μια δυναμική που παρακολουθεί η οικονομία τις εξελίξεις…. μέχρι πρόσφατα λέγαμε στο υγειονομικό πεδίο θα σας προσθέσω και στο πεδίο των τιμών. Άρα θα πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, χρήματα, πόρους και δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να κάνουμε την κατάλληλη στιγμή τις βέλτιστες παρεμβάσεις”.
Για το επίδομα των συνταξιούχων
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν θα δοθεί κάποιο επίδομα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα. “Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ”, απάντησε.
Για τους φόρους στα καύσιμα
Την ίδια ώρα απέκλεισε την πιθανότητα μείωσης των φόρων στα καύσιμα, λέγοντας ότι “αυτή τη στιγμή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή δεν υπάρχει τέτοια παρέμβαση “.
Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Δευτέρας
Στην ερώτηση εάν τη Δευτέρα θα υπάρξει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάποια αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης ή εάν θα είναι το τελικό απάντησε ότι “ουσιαστικά αλλαγή θα έχουμε με το τελικό” και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπληξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επειδή είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα από τότε που υπήρχαν οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
“Βέβαια είναι γεγονός ότι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι αρκετά θετικοί για την πορεία της χώρας μέσα στο 2021. Άρα η εκτίμησή μας είναι όχι απλώς ρεαλιστική, πιθανόν να αποδειχτεί και πάλι συντηρητική. Η επιλογή όμως της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και η δική μου είναι να έχουμε πολύ καλύτερα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η χρονιά και μετά να αναθεωρούμε τους στόχους. Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος όμως, δεν είναι ο δημοσιονομικός χώρος ταυτισμένος με τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, σίγουρα συνδυάζεται αλλά δεν υπάρχει ταύτιση. Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα διανεμηθεί στην κοινωνία, ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα”.
Και μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα των μισθών. Όπως είπε “σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουμε πει ότι οι μισθοί ακολουθούν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα για τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας. Άρα προφανώς δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο υγειούς αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης επενδύσεων και εξαγωγών, ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς”.
Για τη ΔΕΗ
Σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το 34% του Δημοσίου, το οποίο παραμένει βασικός ρυθμιστής με δικαίωμα μειοψηφίας και το management που δεν παραχωρείται. Ενώ για την πιθανότητα χειραγώγησης των μετοχών της επιχείρησης, παρέπεμψε στην έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.




..

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.