Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις-ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις-ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Μόνιμες αυξήσεις της τάξεως των 15 με 20 ευρώ θα δουν από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι το 2024 περίπου 134 χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και έλαβαν χθες αναδρομικά αλλά και ορισμένοι από τους 520 χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν σήμερα προσωπική διαφορά και δεν έχουν λάβει αναδρομικά, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Open.
Όπως είπε ο κ. Τσάπαλος σχετικά με τα αναδρομικά που έλαβαν χθες συνταξιούχοι, αυτοί θα δουν τέλος Οκτωβρίου “αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 15 ευρώ με 20 ευρώ. Kάπου εκεί θα είναι στον κάθε συνταξιούχο. Και για κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής μέχρι το 2024 θα βλέπουν επιπλέον αυξήσεις. Άλλες τρεις ετήσιες αυξήσεις το 2022, το 2023 και το 2024. Δεν είναι με μια αύξηση που δόθηκε εφάπαξ όπως έγινε με τους νέους συνταξιούχους τον Ιούνιο. Θα ολοκληρωθούν το 2024 αυτές οι αυξήσεις”.
Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τους 520 χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν σήμερα προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν χθες αναδρομικά.
“Ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι θα υπερκαλύπτουν την προσωπική τους διαφορά. Άρα μελλοντικά το 2022, το 2023 και το 2024 θα μπουν σε αυτή τη δεξαμενή των 134 χιλιάδων συνταξιούχων και άλλοι από τους 520 χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν σήμερα προσωπική διαφορά. Άρα θα δουν και αυτοί αυξήσεις” σημείωσε μεταξύ άλλων και εκτίμησε ότι το 2024 η προσωπική διαφορά θα έχει καταργηθεί στο σύνολο των συνταξιούχων λόγω αυτών των αυξήσεων που δοθούν.


Αναδρομικά: Γιατί οι προσδοκίες δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα
Επίσης ρωτήθηκε γιατί οι προσδοκίες για τα χθεσινά αναδρομικά ήταν πολύ μεγαλύτερες από την πραγματικότητα.
Όπως είπε, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας δεν φρόντισαν να καλλιεργήσουν αυτές τις προσδοκίες, ούτε είπαν στους 2 εκατ. συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2016 ότι όλοι δικαιούνται αναδρομικά. Και ξεκαθάρισε ότι ” o νόμος από την πρώτη στιγμή ήταν σαφής. Οι προϋποθέσεις ήταν σαφέστατες για το θέμα των αναδρομικών”.
Εν συνεχεία υπενθύμισε τις τρεις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι συνταξιούχοι για την χθεσινή καταβολή αναδρομικών . “Είναι τρεις οι προϋποθέσεις και πρέπει να τις γνωρίζουν οι συνταξιούχοι:
-Nα έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, η βασική αυτή η προϋπόθεση όπου μόνο το 1/2 έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
-Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 γιατί για τους μετά του Μάϊου έχουμε ήδη δώσει τα αναδρομικά και πρέπει να το πούμε ότι τον Ιούνιο πληρώθηκαν άλλοι 65.000 συνταξιούχοι.
-Και η τρίτη προϋπόθεση είναι η προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά είναι μια κληρονομιά από τον νόμο Κατρούγκαλο όπου έπρεπε να καλυφθεί ένα μέρος της, να υπερκαλυφθεί μάλλον η προσωπική διαφορά. Και η διαφορά που απέμενε ήταν δοθεί ως αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους. Δεν τα κατάφεραν 520.000 συνταξιούχοι να υπερκαλύψουν αυτή τη προσωπική διαφορά, το κατάφεραν 133 χιλιάδες συνταξιούχοι με 134 χιλιάδες συνταξιούχοι”, σημείωσε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ” η προσωπική διαφορά σε 520 χιλιάδες συνταξιούχους ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στις 134 χιλιάδες συνταξιούχους που πήραν τελικά τα χρήματα”.


Αναδρομικά: Τι ισχύει για όσους έλαβαν  χθες πενιχρά ποσά και τι θα γίνει  με τις   ενστάσεις
Όσον αφορά στο πως θα γνωρίζει ο συνταξιούχος το πώς υπολογίστηκαν τα αναδρομικά που έλαβε χθες υπενθύμισε ότι “τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου θα ανοίξει μια πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ όπου κάθε ο συνταξιούχους θα έχει μπροστά του ένα εκκαθαριστικό σημείωμα για να δει ακριβώς για ποιο λόγο πήρε αυτά τα αναδρομικά που πήρε ή γιατί δεν πήρε αναδρομικά λόγω της προσωπικής διαφοράς ” .
Kαι συνέχισε λέγοντας ότι μέσω αυτής της πλατφόρμας ο ενδιαφερόμενος θα δει την ανάλυση υπολογισμού όλης αυτής της χθεσινής αύξησης και ξεκαθάρισε ότι ο συνταξιούχος που δεν έλαβε τα αναδρομικά που ανέμενε χθες ή που δεν έλαβε καθόλου δεν θα χρειαστεί να πληρώσει δικηγόρο για να κάνει ένσταση καθώς μέσω της πλατφόρμας αυτής θα υπάρχει πλήρης ανάλυση για το θέμα αυτό . Όπως είπε θα συμβούλευα τους συνταξιούχους να μην κάνουν ενστάσεις και να πληρώσουν δικηγόρους διότι ” η ανάλυση που θα έχουν μπροστά τους νομίζω ΄ότι θα είναι επαρκέστατη στο να καταλάβουν για ποιο λόγο πήραν αυτά τα αναδρομικά “.
Επίσης μίλησε και για το περιεχόμενο του νόμου Βρούτση για τις συντάξεις. “Κάτι όμως το οποίο ξεχνάμε να το πούμε είναι ότι νόμος Βρούτσης προέβλεπε τις αυξήσεις αυτές των συνταξιούχων σε 5 ετήσιες δόσεις. Χθες πήραν αναδρομικά. Τέλος Οκτωβρίου θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μέσο όρο 15-20 ευρώ. Κάπου εκεί θα είναι στον κάθε συνταξιούχο. Και για κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής μέχρι το 2024 θα βλέπουν επιπλέον αυξήσεις. Άλλες 3 ετήσιες αυξήσεις το 2022, το 2023 και το 2024”. Και τόνισε ότι η διαδικασία των αυξήσεων στις συντάξεις θα ολοκληρωθεί το 2024 καθώς η αύξηση που δόθηκε χθες στους συνταξιούχους δεν ήταν εφάπαξ όπως έγινε με τους νέους συνταξιούχους τον Ιούνιο .
Πώς θα φορολογηθούν τα χθεσινά αναδρομικα΄
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν χθες στους συνταξιούχους. ” Όσον αφορά αυτά τα αναδρομικά που πληρώνουμε έχει γίνει παρακράτηση του φόρου 20% . Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι άνθρωποι και να πάνε στην εφορία. Είναι ποσά τα οποία θα δουν στις τσέπες τους κανονικά “, απάντησε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ποσό που καταβλήθηκε κατά μέσο όρο χθες στους στους συνταξιούχους ήταν 200 ευρώ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.