Quantcast
Γονικές παροχές: Αφορολόγητες δωρεές και για αδέλφια - enikonomia.gr
share

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες δωρεές και για αδέλφια

δημοσιεύτηκε:

Άνοιξε και επισήμως ο δρόμος για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ με την έκδοση της εγκυκλίου της ΑΑΔΕ. Αυτό που αλλάζει στις δωρεάν και γονικές παροχές σε χρήμα είναι ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών ειδάλλως δεν θα γίνονται αποδεκτές ενώ θα ελέγχονται και τα περιουσιακά στοιχεία του δωρητή.

Τι ισχύει από την 1η Οκτωβρίου
Υπενθυμίζεται ότι δεν πληρώνουν καθόλου φόρο από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς που μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά τους ή δωρίζουν χρήματα με μεταφορά των ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή τους δίνουν μετοχές της επιχείρησής τους αξίας έως 800.000.
Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει ανά γονέα και ανά παιδί ή εγγόνι. Επίσης επισημαίνεται ότι εάν η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο τότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% στο υπερβάλλον ποσό. Συνεπώς για αξία 900.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 10.000 ευρώ (100.000Χ10%).

Οι κληρονομιές εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% έως και 10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο της Αρχής αναφέρονται τα εξής:

-Η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ.
Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.

–Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ. 1 (όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την τροποποίησή της με τον παρόντα νόμο), υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία». Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021.

-Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2961/2001 (Α’266), όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36, περί συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τις γονικές παροχές εδώ

Αφορολόγητες δωρεές και για αδέλφια

Η αφορολόγητη δωρεά χρηματικών ποσών μεταξύ των αδελφών μπορεί να γίνει μέσω του πατέρα ή της μητέρας. Για παράδειγμα, ο γιος δωρίζει στη μητέρα του το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή είναι αφορολόγητη.
Στη συνέχεια η μητέρα με γονική παροχή δίνει το ποσό των 50.000 ευρώ στον άλλο γιο της. Και στην περίπτωση αυτή η γονική παροχή είναι αφορολόγητη. Έτσι με αυτή τη συναλλαγή μεταξύ μητέρας και παιδιών η μεταβίβαση του ποσού των 50.000 ευρώ μεταξύ αδελφών γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρου δωρεάς 20% που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ένας θείος που θέλει να δώσει στον ανιψιό του ένα ποσό 20.000 ευρώ μπορεί να βάλει ως ενδιάμεσο τον πατέρα του. Δηλ. η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει πρώτα προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στον εγγονό του από το άλλο παιδί του. Ο εγγονός αυτός είναι ο ανιψιός του αρχικού δότη των χρημάτων.
Έτσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ θείου και ανιψιού στην οποία μπήκε ενδιάμεσος πατέρας του δότη και ταυτόχρονα παππούς του τελικού αποδέκτη, η μεταβίβαση έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί με φόρο 20% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
Σημειώνεται ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας έως 800.000 ευρώ διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.