Quantcast
Γονικές παροχές: Τελειώνει ο χρόνος για φθηνές μεταβιβάσεις - Οι καθυστερήσεις και το αίτημα για παράταση - enikonomia.gr
share

Γονικές παροχές: Τελειώνει ο χρόνος για φθηνές μεταβιβάσεις – Οι καθυστερήσεις και το αίτημα για παράταση

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογουμένους που κατάφεραν πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Αυτό το επεξεργάζεται το υπουργείο επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής.

Οι εφορίες, αν και έχουν ανεβάσει ταχύτητες, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο όλων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Την ίδια ώρα, συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ αναφέρουν ότι χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, ενώ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
Όσον αφορά δε στην Ταυτότητα Κτιρίου, η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της είναι τεράστια (πλέον των τριών μηνών), καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων: Πότε λήγει η προθεσμία

Η κλεψύδρα αδειάζει για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογουμένους που κατάφεραν πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Για τον λόγο αυτό, φορείς της αγοράς ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών νέα παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Μαρτίου 2022 για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υπογράψουν τα συμβόλαια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021.
Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή σε 8 εργάσιμες ημέρες. Ωστόσο, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση.

Βλέπουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, δηλαδή να μην προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του μήνα και να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και χρεώσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.