Quantcast
Πότε και πώς θα εκδοθούν 75.000 εκκρεμείς συντάξεις – Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα - enikonomia.gr
share

Πότε και πώς θα εκδοθούν 75.000 εκκρεμείς συντάξεις – Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκκρεμείς συντάξεις που έχει θέσει το υπουργείο Eργασίας παρουσιάζει η Realnews.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Από τον Μάιο έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καταβληθούν 52.000-53.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις στους δικαιούχους με τις διαδικασίες του νέου καθεστώτος της «σύνταξης εμπιστοσύνης», το οποίο περιλαμβάνει ελλιπείς φακέλους, ενώ οι υπόλοιπες 22.000-23.000 διαθέτουν πλήρη στοιχεία και προχωρούν κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 75.000. Οι 15.000 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2020, ενώ οι υπόλοιπες 60.000 αιτήσεις αφορούν το 2021 και τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς. Οι αιτήσεις του Ιανουαρίου θα καταστούν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του Απριλίου.

Σημαντικός αριθμός των «συντάξεων εμπιστοσύνης» θα καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου, ενώ η πλειονότητα θα αποδοθεί έως το τέλος Ιουνίου. Από τις 15.000 εκκρεμείς αιτήσεις του 2020, περίπου 7.000- 8.000 φάκελοι συνταξιούχων θα διεκπεραιωθούν μέσω της νέας διαδικασίας «εμπιστοσύνης» προς τον ασφαλισμένο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εισήγηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ.

Οι υπόλοιπες θα δοθούν κανονικά, καθώς υπάρχουν στοιχεία και εισήγηση. Μετά την ολοκλήρωσή τους, οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στη διεκπεραίωση των 60.000 εκκρεμών αιτήσεων του 2020 και του 2021, εκ των οποίων μόνο για το 25% (15.000 αιτήσεις) υπάρχει εισήγηση και οι υπόλοιπες 45.000 θα αποδοθούν ως «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις η πράξη απονομής σύνταξης θα εκδοθεί με βάση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης.

Οι δηλώσεις των ασφαλισμένων θα γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδοθούν ταχύτερα οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Μάρτιο οι οφειλές για κύριες συντάξεις ήταν 217 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να αποδοθούν έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Οι περισσότερες εκκρεμότητες όσον αφορά την απόδοση κύριων συντάξεων βρίσκονται στο πρώην ΙΚΑ (26.713 περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2021). Ακολουθούν το Δημόσιο, όπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) υπάρχουν 19.527 φάκελοι συνταξιοδότησης, ο ΟΓΑ, με 17.015 αγρότες να περιμένουν τη σύνταξή τους, ο ΟΑΕΕ, με 15.398 εκκρεμότητες, το ΕΤΑΑ των γιατρών, δικηγόρων και αυτοαπασχολούμενων με 4.584 αιτήσεις για κύρια σύνταξη σε αναμονή, το ΝΑΤ με 738 αιτήσεις και το Ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) με 183 αιτήσεις.

Νέες αιτήσεις

Όπως αναφέρουν στην «R» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν εντός Απριλίου θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η διαδικασία «fast track» για την ταχεία απονομή σύνταξης, εντός τριών μηνών. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός Απριλίου θα λάβουν τη σύνταξή τους έως το τέλος Ιουλίου.

Μετά την πάροδο του τριμήνου δηλαδή, εάν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τον ασφαλισμένο δεν επαληθευτούν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα καταβάλλεται η σύνταξη στον ασφαλισμένο και ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα δημιουργηθεί ξανά στοκ ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων. Αμέσως μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων έως το τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσει η διεκπεραίωση -με τον ίδιο τρόπο- των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για τη λήψη επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.