Quantcast
Οδηγίες για τις μπλοκαρισμένες στην άυλη κάρτα επιδοτήσεις καυσίμου - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Οδηγίες για τις μπλοκαρισμένες στην άυλη κάρτα επιδοτήσεις καυσίμου – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Σε «αναμμένα κάρβουνα» χιλιάδες δικαιούχοι για τις επιδοτήσεις καυσίμου που κινδυνεύουν να τη χάσουν πριν καν την «καρπωθούν»! Αν και το ποσό της επιδότησης μπήκε στο «ψηφιακό» τους «πορτοφόλι» αδυνατούν να το εξαργυρώσουν γεμίζοντας το ρεζερβουάρ τους γιατί το κινητό δεν επιτρέπει την συναλλαγή! Δεν είναι λίγοι ακόμη εκείνοι που ενώ έχουν καταβάλλει το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας εμφανίζονται στο σύστημα να τα έχουν… ανεξόφλητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν την επιδότηση. Τι μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «φόρτωσαν» την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους, αλλά δεν γνώριζαν πως για να λειτουργήσει θα έπρεπε το τηλέφωνό τους να έχει διαθέσιμη μια εφαρμογή με την ονομασία NFC: Με άλλα λόγια το κινητό τους θα έπρεπε να έχει ενσωματωμένη τεχνολογία που εξυπηρετεί τις ανέπαφες συναλλαγές, όπως οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Η οδηγία για όσους δεν μπορούν να εξαργυρώσουν την επιδότηση

Όσοι δεν το ήξεραν και επέλεξαν να κατεβάσουν στο τηλέφωνο την άϋλη ψηφιακή κάρτα διαπίστωσαν ότι τα χρήματα της επιδότησης μπορεί να είναι «αποθηκευμένα» σε αυτή, αλλά δεν γίνεται να.. εξαργυρωθούν.

Η ανεπίσημη οδηγία των αρμόδιων υπηρεσιών προς τους πολίτες που βρέθηκαν ξαφνικά εγκλωβισμένοι και αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα που εισέπραξαν είναι να «κατεβάσουν» την άϋλη ψηφιακή κάρτα σε τηλέφωνο… συγγενή τους, το οποίο θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την τεχνολογία NFC ώστε να εξαργυρώσουν τα χρήματα!

Πάντως, πέρα από αυτό γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια «φόρμουλα» ώστε τα χρήματα της επιδότησης να μεταφερθούν από το «ψηφιακό πορτοφόλι» σε τραπεζικό λογαριασμό.

Μια διαδικασία που δεν είναι τεχνικά τόσο εύκολη όσο ακούγεται, πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να αφαιρεθεί και ποσό 5 ευρώ αφού όσοι έλαβαν την επιδότηση στην άϋλη κάρτα πήραν και μπόνους.

Τι πρέπει να ξέρετε για την τεχνολογία NFC

NFC (Νear Field Communication) ονομάζεται η τεχνολογία που εφαρμόζεται κυρίως πάνω στα smartphone κι επιτρέπει στο κινητό να έχει ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές ή εξαρτήματα σε πολύ μικρή απόσταση.

Με άλλα λόγια είναι μια τεχνολογία που εξυπηρετεί την διενέργεια «ανέπαφων» συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Βήμα-βήμα ο έλεγχος για το αν «σηκώνει» το κινητό την ψηφιακή κάρτα

Έτσι, καλό θα ήταν κάθε δικαιούχος της επιδότησης καυσίμων πριν επιλέξει τον τρόπο πίστωσης της ενίσχυσης, πρώτα να ελέγξει αν το κινητό του τηλέφωνο υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές
Για να καταστούν εφικτές οι ανέπαφες συναλλαγές το τηλέφωνο θα πρέπει να είναι συμβατό με επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC).

Πώς μπορεί όμως να ελέγξει ο κάτοχος του τηλεφώνου και δικαιούχος της επιδότησης, αν είναι συμβατός με την τεχνολογία NFC;

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις.

Στη γραμμή Ρυθμίσεις αναζήτησης, πληκτρολογήστε NFC.

Πατήστε και ενεργοποιήστε το NFC.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε το NFC, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να πραγματοποιεί ανεπαφικές πληρωμές.

Σε αυτή αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος είναι αναγκασμένος να επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό να δηλώσει το iban του και εντός δύο ημερών να πιστωθούν στον λογαριασμό του τα χρήματα.

Πώς πρέπει να κινηθούν όσοι φαίνεται να οφείλουν τέλη κυκλοφορίας

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις δικαιούχων που διαπιστώνουν κατά την υποβολή της αίτησης πως το σύστημα δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την διαδικασία, καθώς εμφανίζονται να έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και αν τα έχουν εξοφλήσει ή έχουν ατέλεια όπως συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να κινηθούν μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Εφόσον «τσεκάρουν» στην μερίδα τους στο TAXIS μέσα από το aade.gr ότι δεν οφείλουν χρήματα ή ότι τους έχουν χρεωθεί λανθασμένα κάποια οφειλή σε τέλη, θα πρέπει να μεταβούν στην ενότητα myaade «τα αιτήματά μου» και να υποβάλλουν αίτημα προς την Εφορία ώστε να διερευνήσει για ποιο λόγο εμφανίζεται η ένδειξη «πιθανή οφειλή».

Και εφόσον κινηθεί η σχετική διαδικασία από πλευράς ΑΑΔΕ και διορθωθεί το όποιο λάθος, τότε ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για την επιδότηση καυσίμων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.