Quantcast
Πρόταση-σοκ για φορολογία έως 58% στα εισοδήματα του 2016 - enikonomia.gr
share

Πρόταση-σοκ για φορολογία έως 58% στα εισοδήματα του 2016

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

Την ετυμηγορία της τρόικας για την πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης που εκτοξεύει τον συντελεστή φορολογίας στο 58% για περίπου 60.000 πλουσίους, περιμένει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, που παράλληλα κάνει και μια μίνι «αναθεώρηση» του μνημονίου.

Η πρόταση η οποία συντάχθηκε με ειδικό λογισμικό που παρείχε το ΔΝΤ από το Γενικό Λογιστήριο και όχι από την Καραγεώργη Σερβίας αναθεωρεί σε δύο σημεία τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα και εμπίπτουν σε αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας.

Δεν περικόπτει καμία από τις 123 φοροαπαλλαγές του φόρου εισοδήματος, ενώ στο μνημόνιο αναφέρονταν σαφώς ότι θα έπρεπε να επανεξεταστούν δηλαδή να «επανεξεταστούν».

Δεν ενσωματώνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στην βασική φορολογική κλίμακα, κίνηση από την οποία θα προέκυπτε ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για το μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στις γενικές της γραμμές η πρόταση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει έξι συντελεστές εμφανίζεται να επιτυγχάνει την αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και θα φορολογήσει με ένα νέα ανώτατο συντελεστή 50% τα εισοδήματα άνω των 53 ή των 55 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί ο νέος υψηλότερος φορολογικός συντελεστής ήταν και το πρώτο στοιχείο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Μετά την πρώτη ανάγνωση που έγινε από τους δανειστές έγινε πρόταση έπρεπε να επιβληθεί για εισόδημα πάνω από τα 60.000 ευρώ. Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ήταν έτοιμη να επιβάλλει τον ανώτατο συντελεστή για τα εισοδήματα πάνω από τα 50.000 ευρώ. Τελικά η λύση βρέθηκε κάπου στην μέση και θα επιβληθεί ή στα 53.000 ευρώ ή στα 55.000 ευρώ.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα φθάνει έως και τα επίπεδα του 56%-58%, ενώ σήμερα φθάνει το πολύ μέχρι το 48%-50% αφού εκτός από το φόρο εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ μέχρι και το 8% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ οι φορολογούμενοι που δηλώνομν εισόδημα πάνω από τις 50.000 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 50.000. Ωστόσο ο πληθυσμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι η πρόταση για το νέο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων θα βασίζεται στην «συγχώνευση» των τριών υφιστάμενων κλιμάκων φορολογίας (μισθωτών και συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών και αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων) σε μια.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα συνεχίσει να ισχύει το αφορολόγητο το οποίο θα χτίζεται με βάση δαπάνες που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα συνεχίζουν να φορολογούνται (πιο προοδευτικά λόγω των ενδιάμεσων κλιμακίων) από το πρώτο ευρώ.

Την αύξηση του πλήθους αλλά και του εισοδήματος των πλουσίων θα φέρνει η φορολόγηση με βάση την κλίμακα των εισοδημάτων που μέχρι τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς με χαμηλούς συντελεστές και τώρα αναμένεται να φορολογούνται με συντελεστή μέχρι και 50% . Τα εισοδήματα αυτά θα αφορούν τα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τόκους καταθέσεων, μερίσματα και κέρδη μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η σύνδεση του φορολογικού με τα ο ασφαλιστικό με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου θα εξεταστεί κατά την σημερινή νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος με τους δανειστές.

Κατά την σημερινή ημέρα θα υπάρξουν, επίσης, συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου αλλά και με τον υπουργείο ανάπτυξης για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.