Quantcast
Μέχρι τέλος Μαρτίου η ευκαιρία για «κούρεμα» χρεών μικρομεσαίων - enikonomia.gr
share

Μέχρι τέλος Μαρτίου η ευκαιρία για «κούρεμα» χρεών μικρομεσαίων

δημοσιεύτηκε:

Περιθώριο έως και τις 31 Μαρτίου για να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής έχουν όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν «κόκκινα δάνεια» και θέλουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του «νόμου Δένδια», που προβλέπει κούρεμα χρεών.

Ο «νόμος Δένδια» θεσπίζει κίνητρα προς μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τράπεζες, το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης και προβλέπει ρυθμίσεις ή διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, δικαιούχοι να ενταχθούν σε αυτόν είναι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή επαγγελματίες που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό επαγγελματικό μητρώο και είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ στις 30 Ιουνίου 2014 οι οφειλές τους προς την τράπεζα από επαγγελματικά δάνεια ήταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή ρυθμισμένες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται την παρούσα περίοδο σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τύχη των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσον αφορά τόσο την πώλησή τους σε εταιρείες διαχείρισης όσο για το νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα δάνεια αυτά.

Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει τροποποιήσεις στον «νόμο Δένδια» με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τη δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης, αλλά και την απαγόρευση της πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 500.000 ευρώ και δανείων ελεύθερων επαγγελματιών έως 250.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει προαναγγείλει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για τριετή παράταση της εφαρμογής του «νόμου Δένδια».

Ωστόσο η συμφωνία με τους θεσμούς δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει άμεσα αφού δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, αγκάθι της οποίας είναι μέχρι τώρα και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.