Quantcast
Χάνουν οι πολλοί, κερδίζουν οι λίγοι με το νέο ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Χάνουν οι πολλοί, κερδίζουν οι λίγοι με το νέο ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Όσοι καταθέσουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί κατά κανόνα σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Οι απώλειες στις νέες συντάξεις κυμαίνονται στο 10% – 30% και μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετίες από όλα τα Ταμεία και το Δημοσίο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα ή των ΔΕΚΟ – Τραπεζών.

Στο 10-25% υπολογίζονται οι απώλειες για τις νέες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, το σύνολο των οποίων περνά στο νέο υπερ-Ταμείο (από 1/7 τελικά οι ένστολοι). Μεγάλοι χαμένοι είναι οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια. Ο νόμος εγκλωβίζει και όσους έχουν φύγει ή μπορούν να φύγουν με αναστολή (έχουν καταθέσει αίτηση επειδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι και το απαραίτητο όριο ηλικίας).

Οι μειώσεις συνδυάζονται με αυξήσεις εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 και κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%) απο 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022. Το νομοσχέδιο προβλέπει «αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης» του υπερ- επικουρικού σε περίπτωση ελλειμμάτων, ο οποίος «αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων». Οι απώλειες για τους νέους συνταξιούχους στην επικουρική εκτιμώνται σε 5% – 12%.

Από το νέο καθεστώς ευνοούνται κυρίως όσοι θα φύγουν με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές (700 – 1.000 ευρώ) και πολλά έτη ασφάλισης, καθώς και όσοι θα αποχωρήσουν με 20 – 25 έτη και χαμηλές αποδοχές μετά τα 67.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.