Quantcast
Άρθρο του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στο enikos.gr - enikonomia.gr
share

Άρθρο του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στο enikos.gr

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Λεβέντη

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Από τα μέσα του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχει αρχίσει αυξημένη κινητικότητα για την επίλυση της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Συζητείται σύνθετη ονομασία στην οποία θα περιέχεται ο όρος Μακεδονία, με πιο πιθανή εκδοχή το «Nova Makedonija».

Η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από το κρατίδιο των Σκοπίων δεν μπορεί παρά να είναι προάγγελος νέων δεινών για την ελληνική Μακεδονία. Πρώτον, to ψευδεπίγραφο έθνος των «Μακεδόνων» δεν υπάρχει. Στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους ήταν ανύπαρκτοι.. Δεύτερον, ο αλυτρωτισμός που η Ελλάδα τον βροντοφωνάζει. Στα σχέδιά τους διαχρονικά περιλαμβάνεται ολόκληρη η Μακεδονία. Τρίτον, η παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας, αρχαίας και νεώτερης, που δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν;

Έρχομαι τώρα στη διαπραγμάτευση και διερωτώμαι τι είδους είναι αυτή, όπου το τελικό όνομα είναι γνωστό από την αρχή; Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις όπου ο όρος Μακεδονία τίθεται ως βάση εκκίνησης; Είναι απολύτως βέβαιο ότι με τέτοια ηττοπαθή στρατηγική θα είμαστε χαμένοι στο τελικό δούναι-λαβείν. Και βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για τη γλώσσα, την εθνότητα, τους θεσμούς και τα όργανα του κρατιδίου. Ποιές λέξεις θα χρησιμοποιούνται για αυτά; «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός», όπως σήμερα αυτοαποκαλούνται; Ή αυτά δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, παρά μόνο το όνομα; Αν τα ουσιώδη δεν επιλυθούν, πώς μπορούμε να συζητάμε αποκλειστικά και μόνο για το όνομα της γειτονικής χώρας; Η όποια συμφωνία θα είναι μερική και θα θέτει προϋποθέσεις για νέα δεινά στο μέλλον.

Η Ένωση Κεντρώων έχει ζητήσει χωρίς να εισακουστεί, πέρυσι τον Δεκέμβριο και φέτος τον Ιανουάριο, να γίνει κατά προτεραιότητα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της ονομασίας και να πάρουν επίσημα θέση κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα. Είναι αδύνατον να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα υπό πλήρη άγνοια της κοινωνίας και χωρίς να γνωρίζουμε τις θέσεις των κομμάτων.

Κάποιοι ενδεχομένως να κάνουν υπολογισμούς χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες. Ελπίζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Πρωθυπουργός, ότι θα καταπνίξει κάθε αντίσταση της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας και ότι θα παρασύρει τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά να ψηφίσουν μαζί του το “Nova Makedonija” και το ονομάζουν αυτό εθνική θέση του Βουκουρεστίου. Είναι εθνική γραμμή το Βουκουρέστι; Όχι, πρόκειται για ήττα και μειοδοσία όσον αφορά το ονοματολογικό. Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πράγματι φαίνεται ότι αρχίζει και τους βάζει στο τσεπάκι του ο κ. Τσίπρας. Βγαίνουν και κάποια παπαγαλάκια στα κανάλια και φτιάχνουν κλίμα.

Πέφτει όμως έξω ο κ. Πρωθυπουργός, αν νομίζει ότι έχει στο τσεπάκι του το λαό. Η Ένωση Κεντρώων λέει ότι “λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο”. Τα αντανακλαστικά του λαού καθημερινά αφυπνίζονται Από την καθημερινή επαφή μαζί σας, βλέπω ότι το 95% της κοινωνίας δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Οι 300 βουλευτές δεν εκφράζουν την κοινωνία στο θέμα αυτό. Η κοινωνία είναι σε άλλη κατεύθυνση, ο ελληνικός λαός δεν θέλει να δοθεί το όνομα στα Σκόπια. Η Μακεδονία μας δεν θα δεχτεί σύνθετη ονομασία. Δεν πρέπει να ψηφίσει η Βουλή να παραχωρήσουμε το όνομα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση για το μείζον εθνικό θέμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.