Quantcast
«Με οργανωμένο σχέδιο θα βγούμε από την κρίση» - enikonomia.gr
share

«Με οργανωμένο σχέδιο θα βγούμε από την κρίση»

δημοσιεύτηκε:

‘Αρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου *
 
Η χρονιά που φεύγει ήταν χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις δυσκολότερες που έχουν γνωρίσει η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα. Πού να πρωτοσταθεί κανείς; Στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών που πίεσαν, και συνεχίζουν και πιέζουν, ασφυκτικά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις; Στις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που «πάγωναν» την αγορά; Στις συνεχείς απειλές των δανειστών για Grexit, την περίοδο του καλοκαιριού; Στη συνέχιση της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις συνεχείς αλλαγές προς το χειρότερο;

Εως τώρα το τίμημα της συνεχιζόμενης ύφεσης είναι βαρύ, με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία μας. Αυξήθηκαν ραγδαία οι επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη λειτουργία τους και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ. Αν συνειδητοποιήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων και τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έπρεπε να αντεπεξέλθουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της χώρας ώστε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα μικρό θαύμα.

Και αυτό ακριβώς μας κάνει να έχουμε μια αίσθηση αισιοδοξίας για τη χρονιά που μπαίνει. Αρκεί, βέβαια, να αλλάξουν κάποια πράγματα και κυρίως να αρχίσει να λειτουργεί η χώρα με συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η άρση των capital controls. Καμία οικονομία, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την πλήρη λειτουργία των τραπεζών. Η επαναφορά του τραπεζικού μας συστήματος στην κανονικότητα θα δώσει μια πολύτιμη «ανάσα» στην αγορά.

Να σταματήσει η χρονοτριβή στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και να κατευθυνθούν μεγαλύτερα ποσά, είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το «πακέτο Γιούνκερ», στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στην πραγματική οικονομία.

Το κράτος οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τον μικρομεσαίο, να δώσει μία «δεύτερη ευκαιρία» σε αυτόν που χτυπήθηκε πραγματικά από την κρίση.

Δεν χρειάζονται μαγικές λύσεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μόνο ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, ένας «οδικός χάρτης» εξόδου από την κρίση. Η πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρηματιών έχουν επιδείξει έως τώρα μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα. Καιρός να δείξει κάτι ανάλογο και η κυβέρνηση.

* Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι ‘Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αγορά»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.