Quantcast
Η Ε.Ε. χάνει 1,3 δισ. ετησίως από την παραγωγή παραποιημένων φυτοφαρμάκων - enikonomia.gr
share

Η Ε.Ε. χάνει 1,3 δισ. ετησίως από την παραγωγή παραποιημένων φυτοφαρμάκων

δημοσιεύτηκε:

Η παραγωγή παραποιημένων φυτοφαρμάκων κοστίζει στις επιχειρήσεις της ΕΕ 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, που επισημαίνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σε σημερινή ανακοίνωσή του, το 13,8% των νόμιμων εσόδων χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της παραποίησης/απομίμησης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ των 28 χωρών. Αυτές οι χαμένες πωλήσεις μεταφράζονται, επίσης, σε 2.600 χαμένες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον τομέα των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, καθώς οι νόμιμες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερα άτομα από αυτά που θα απασχολούσαν σε περίπτωση απουσίας της παραποίησης/απομίμησης.

Όταν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της παραποίησης/απομίμησης των φυτοφαρμάκων ληφθούν υπόψη, συνολικά 11.700 θέσεις εργασίας χάνονται στην οικονομία της ΕΕ. Όσον αφορά στους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η συνολική ετήσια απώλεια δημόσιων εσόδων, ως αποτέλεσμα των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης σε αυτόν τον τομέα, σε όλη την ΕΕ των 28 χωρών, υπολογίζεται σε 238 εκατ. ευρώ. Ο γενικός διευθυντής του EUIPO, Αντόνιο Καμπίνος ανέφερε: «Όπως έχει καταδείξει η σειρά των μελετών μας, η παραποίηση/απομίμηση μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομίας, χωρίς εξαίρεση, όπως και τον τομέα των φυτοφαρμάκων, ο οποίος περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή η μελέτη περιγράφει τον οικονομικό αντίκτυπο των απομιμήσεων στις πωλήσεις και την απασχόληση, καθώς και το πώς οι νόμιμοι παραγωγοί επηρεάζονται από την παρουσία των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά».

Οι χώρες

Γερμανία: Ο μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην ΕΕ είναι η Γερμανία, με τον τομέα αυτό να φτάνει σε αξία τα 4 δισ. ευρώ. Η έκθεση εκτιμά ότι η απομίμηση φυτοφαρμάκων κοστίζει στο γερμανικό μεταποιητικό τομέα 299 εκατ. ευρώ κάθε έτος, με 500 χαμένες θέσεις εργασίας.

Γαλλία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη, αξίας 3,5 δισ. ευρώ, είναι η Γαλλία. Η μελέτη εκτιμά ότι ο τομέας των γαλλικών φυτοφαρμάκων χάνει περίπου 240 εκατ. ευρώ από πωλήσεις, ενώ χάνονται 500 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο εξαιτίας της παραποίησης.

Ιταλία: Η μελέτη εκτιμά ότι ο τομέας των φυτοφαρμάκων στην Ιταλία χάνει 185 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και 270 θέσεις εργασίας ετησίως.

Ισπανία: Η μελέτη εκτιμά ότι 94 εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως στον τομέα των ισπανικών φυτοφαρμάκων, λόγω της παραποίησης/απομίμησης, με 200 θέσεις εργασίας χαμένες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χάνει κάθε χρόνο στον τομέα των φυτοφαρμάκων συνολικά 76 εκατ. ευρώ, με περίπου 200 χαμένες θέσεις εργασίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.