Quantcast
Σε αναζήτηση συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο ο Αλέξης Τσίπρας - enikonomia.gr
share

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο ο Αλέξης Τσίπρας

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις αλλά και έντονες διεργασίες με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο αναμένεται να υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα, με κορύφωση το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιουνίου, όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κυβέρνηση επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο επίκεντρο η απλή αναλογική χωρίς μπόνους

Η κυβέρνηση φέρεται να κλίνει προς την απλή αναλογική χωρίς μπόνους, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και των συναρμόδιων υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Στη συνεδρίαση προκρίθηκε η λύση της απλής αναλογικής, παρά το γεγονός ότι ο Π. Κουρουμπλής έθεσε εκ νέου θέμα κυβερνησιμότητας της χώρας, εμμένοντας στην αρχική του πρόταση για μειωμένο μπόνους στο πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, φέρεται ότι θα διατηρείται το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, με μερίδα στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας πάντως, να τάσσεται υπέρ της μείωσής του σε σχέση με το σημερινό 3%. Στη συνεδρίαση του οργάνου δεν ήταν λίγοι όσοι έθεσαν το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, ενώ αποφεύχθηκε να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της ψήφου στα 17 έτη.



Συνάντηση Τσίπρα – Μπαν Κι Μουν

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα έχει σήμερα στις 9:30 ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα κάνουν δηλώσεις.

Ο κ. Μπαν βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση του Προσφυγικού και να εκφράσει την συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και στους Έλληνες για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσφυγική κρίση.

Η επίσκεψη του κ. Μπαν έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τη διεθνή μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος και είχε συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι επισκέψεις αυτές εκφράζουν το ενδιαφέρον του ΟΗΕ για το Προσφυγικό και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ το Σάββατο το πρωί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα βρεθούν το Προσφυγικό, όσο και το ζήτημα των συνομιλιών για ειρήνευση και πολιτική λύση στη Συρία και τη Λιβύη, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στις χώρες αυτές αποτελεί την αιτία των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, θα συζητηθεί και το Κυπριακό, η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στη Λέσβο συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο νησί, μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος και του είχε απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί το νησί. Επίσης, ο κ. Μπαν θα επισκεφθεί και προσφυγικές δομές στο νησί.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.