Quantcast
«Καυτός» Ιούλιος με δεύτερη αξιολόγηση και νέα προαπαιτούμενα - enikonomia.gr
share

«Καυτός» Ιούλιος με δεύτερη αξιολόγηση και νέα προαπαιτούμενα

δημοσιεύτηκε:

Στην «σέντρα» για τη δεύτερη αξιολόγηση θα βρεθεί από τον Ιούλιο η Ελλάδα αφού το Brexit θα έχει καθώς φαίνεται συνέπειες και για το ελληνικό πρόγραμμα που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του αξιολόγηση.

Μπορεί όλοι να έχουν να πουν ένα καλό λόγο για την προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά όλοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι θα πρέπει το πρόγραμμα να επιταχύνει τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση η οποία στην ουσία θα αποτελέσει την επικύρωση της πρώτης και θα σημάνει το 80% των μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων θα «σφυρίξει» ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα μετά τα μέσα του Ιουλίου για να κανονίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Από την πλευρά της Commission o επικεφαλής ομάδας κ. Ντεκλάν Κοστέλλο εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερα τον Αύγουστο.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα χρήματα της δεύτερης υποδόσης των 10,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν στις 24 Μαΐου (τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα) θα πρέπει να εκταμιευτούν το αργότερο μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΜΣ. Διαφορετικά όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις τα χρήματα θα συνδεθούν με νέα προαπαιτούμενα που θα αφορούν πια την δεύτερη αξιολόγηση.

Από την άλλη η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το πικρό ποτήρι των εργασιακών που έρχεται έτσι πιο κοντά. Ως γνωστό, με την δεύτερη αξιολόγηση ανοίγει βέβαια και ο δρόμος για τις αλλαγές στα εργασιακά για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε σπουδαιότητα ίδια με αυτήν που είχε το ασφαλιστικό για την πρώτη αξιολόγηση.



Παρά το ότι όλοι καθησυχάζουν για το θέμα ότι δεν υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού κανείς δεν αποκλείει αλλαγές που θα συνδέονται είτε με το θέμα του κατώτερου μισθού ή το ύψος των αποζημιώσεων που θεωρούνται από εργοδοτικούς κύκλους αρκετά υψηλές.

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι οι ομαδικές απολύσεις οι οποίες θεωρείται ότι βρίσκονται στα σίγουρα θέματα της τρόικας για την επόμενη αξιολόγηση.Στο δημόσιο τομέα αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν και η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων αλλά και η συνεχής κινητικότητα που προβλέπει το μνημόνιο.

Η πίεση των δανειστών για επιτάχυνση εδράζεται στο γεγονός ότι μέχρι και τον Οκτώβριο όταν πια η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να κάνει την αίτηση εφαρμογής του άρθρου 50 και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης που δεν θα είναι σύντομες ούτε απλές.

Τον ίδιο μήνα ο Ντειβιντ Κάμερον θα παραιτηθεί από την θέση του ηγέτη των Συντηρητικών αλλά από την θέση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας όπως έχει ανακοινώσει την ημέρα των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Αν η αίτηση δεν έρθει ούτε και τον Οκτώβριο και τότε και αφήσει την καυτή πατάτα του Brexit στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης τότε η Ευρώπη θα ζήσει άλλη μια κρίση με τον Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίζει να βρίσκεται εντός τη ΕΕ την στιγμή που θα έχει ψηφίσει κατά πλειοψηφία την αποχώρηση και με νέα διακυβέρνηση που θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Σε μια τέτοια κατάσταση κανείς δεν θέλει να ζήσει άλλο την διπλή κρίση μιας Ελλάδας που θα έχει πρόβλημα να εφαρμόσει το πρόγραμμα της παράλληλα μιας μεγάλης Βρετανίας η οποία θα βρίσκεται στον αέρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.