Quantcast
Πολυετείς φυλακίσεις για τους online «εγκληματίες» - enikonomia.gr
share

Πολυετείς φυλακίσεις για τους online «εγκληματίες»

δημοσιεύτηκε:

Σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ενισχύει τις «ευκολότερες» προσλήψεις τριτέκνων σε κρατικές επιχειρήσεις, την κοινωφελή εργασία για ανήλικους παραβάτες, τη φρούρηση των φυλακών, την προστασία μαρτύρων, θεσπίζει ακαταδίωκτο (ποινικό και αστικό) για εμπειρογνώμονες που γνωμοδοτούν για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ και των άμεσων θυγατρικών της.

Προβλέπει αυστηρές ποινές και διοικητικές κυρώσεις (βαριά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας λειτουργίας εταιρειών κ.λπ.) για να αντιμετωπιστούν οι κάθε είδους ηλεκτρονικές «επιθέσεις» κατά συστημάτων πληροφοριών, οι χάκερς, οι μολύνσεις Η/Υ με ιούς, η πώληση και κατοχή προγραμμάτων που βοηθούν τις κακόβουλες «εισβολές», αλλά και για να παταχθούν η παιδική πορνογραφία και η ρατσιστική-ξενοφοβική παραβατικότητα μέσω Η/Υ.

Οι ποινές, σύμφωνα με το Έθνος, κυμαίνονται, ανάλογα με τη βαρύτητα των αδικημάτων, από φυλακίσεις 1-5 ετών μέχρι καθείρξεις 5-20 ετών όταν οι παράνομες παρεμβάσεις απειλούν πληροφοριακά συστήματα που αφορούν ζωτικής σημασίας αγαθά ή υπηρεσίες για τους πολίτες (με ισόβια απειλούνται πράξεις παραβίασης μυστικών της πολιτείας σε καιρό πολέμου).

Αποφυλακίσεις

Με το ίδιο νομοσχέδιο παρατείνονται για ένα έτος (έως τα τέλη Απριλίου 2017) οι διατάξεις του ν. 4322/15 για ευκολότερες αποφυλακίσεις που επέτρεψαν έως τις 27-4-16 να βγουν νωρίτερα περίπου 2.500 κρατούμενοι και μέσω της αποσυμφόρησης να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στις φυλακές. Οι περίπου 12.000 κρατούμενοι υπό ασφυκτικές συνθήκες, που οδήγησε σε αλλεπάλληλες ευρωκαταδίκες και ευρωπρόστιμα, μειώθηκαν σε 9.500 προ λίγων μηνών, αλλά στις αρχές Ιουλίου έφθασαν τους 10.027, με αυξητικές τάσεις.

Η επιμήκυνση των έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης επιτρέπει να αποφυλακιστούν ταχύτερα κρατούμενοι με ποινές έως 3 έτη εφόσον εξέτισαν το 1/10, με ποινές 3-5 ετών εάν εξέτισαν το 1/5, με ποινές κάθειρξης 5-10 ετών εάν εξέτισαν τα 2/5, με ποινές 10-20 ετών εάν εξέτισαν το 1/3 με οποιονδήποτε τρόπο (με ευεργετικό υπολογισμό ημερών εργασίας, εκπαίδευσης κ.λπ.), απειλούμενοι όμως ότι εφόσον υποπέσουν εντός 5ετίας σε νέο αδίκημα από δόλο, θα εκτίσουν αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής που γλίτωσαν.

Επίσης αποφυλακίζονται από ειδικά καταστήματα κράτησης νέων όσοι έχουν ποινές έως 10 έτη εφόσον εξέτισαν τα 2/5, και όσοι έχουν ποινές άνω των 10 ετών εάν εξέτισαν το 1/3, με εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων και σε όσους αποκτήσουν τις προϋποθέσεις αυτές μέχρι τις 27-4-17.

Παράλληλα εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη σε αδικήματα σχετικά χαμηλής απαξίας, που απειλούνται με φυλάκιση έως 2 ετών, ενώ εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αδικήματα κατά της δημόσιας περιουσίας, της υπηρεσίας, κατά ευάλωτων φορέων (ανηλίκων, μισθωτών, θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων κ.λπ.).

Ευνοημένοι

Η ρύθμιση αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά για κατηγορουμένους σε υποθέσεις διατάραξης συγκοινωνιών, μικροπεριπτώσεις παράνομης βίας, εξύβρισης στο πλαίσιο διαμαρτυρίας (π.χ. στις πρόσφατες αγροτικές ή άλλες κινητοποιήσεις κ.λπ.).

Ακόμα προβλέπεται παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών έως 6 μηνών εάν δεν έγιναν αμετάκλητες, με την προϋπόθεση να μη διαπραχθεί εντός 2ετίας νέο αδίκημα από δόλο, οπότε αθροίζεται και η προηγούμενη ποινή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.