Quantcast
«Ζεστό χρήμα» στην αγορά από τα Δημόσια Ταμεία - enikonomia.gr
share

«Ζεστό χρήμα» στην αγορά από τα Δημόσια Ταμεία

δημοσιεύτηκε:

«Ζεστό χρήμα» στην αγορά ρίχνει το Δημόσιο καθώς τα κρατικά ταμεία άνοιξαν τις πληρωμές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και προμηθευτές από τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ηδη οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε εκταμιευθεί κονδύλι ύψους 1,1 δισ. ευρώ όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Στόχος είναι μέσα στους επόμενους 17 μήνες να έχει εξοφληθεί το σύνολο των χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Οι διαδικασίες

Παράλληλα επιταχύνονται, σύμφωνα με το Έθνος, και οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος και κυρίως ΦΠΑ που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου τον Αύγουστο θα δοθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ, άλλα 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο ενώ μέσα στο 2017 θα δοθεί για εξόφληση οφειλών το μεγαλύτερο μέρος του ποσού από την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του φθινοπώρου υπό την προϋπόθεση ότι οι ροές χρήματος από τα δημόσια ταμεία στους ιδιώτες ακολουθούν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι οφειλές:

– Του ΕΟΠΠΥ ύψους 1,68 δισ. ευρώ για νοσήλεια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

– Των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 1,140 δισ. ευρώ σε διάφορους προμηθευτές και κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες.

– Του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή των εφάπαξ και μερισμάτων σε 60.000 συνταξιούχους που βρίσκονται εν αναμονή από το καλοκαίρι του 2013.

– Διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 350 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και εργολάβους.

– Του υπουργείου Οικονομικών με οφειλές 700 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων εισοδήματος και επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ.

– Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ύψους 650 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και μελετητές.

– Επίσης θα καταβληθούν 180 εκατ. ευρώ για οφειλές σε εξαγωγείς και άλλα 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και ενισχύσεις στο ΕΤΕΑΝ ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και νοικοκυριά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.