Quantcast
Συλλήψεις για την απάτη κατά χρηματιστή της Wall Street για το νησί ...«Ελλάδα» - enikonomia.gr
share

Συλλήψεις για την απάτη κατά χρηματιστή της Wall Street για το νησί …«Ελλάδα»

δημοσιεύτηκε:

Στα δίχτυα της ελληνικής αστυνομίας πιάστηκε χθες ο νούμερο ένα καταζητούμενος στη Γαλλία Ali Kassem Soobhe, μετρ της εξαπάτησης, με δύο ονόματα και διαβατήρια ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει από Βέλγο επιχειρηματία το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων ως προμήθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου.

Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εντόπισαν τον 56χρονο Νιγηριανό στη Βούλα και ακολουθώντας το ευρωπαϊκό ένταλμα τον συνέλαβαν αποκαλύπτοντας μια απάτη επικών διαστάσεων με την ιστορία του να θυμίζει περισσότερο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.

Τα σχέδια του Βέλγου επιχειρηματία

Εργάζεται ως trader σε χρηματιστηριακή εταιρεία στη Wall Street και καταφέρνει να δημιουργήσει μια περιουσία. Στη συνέχεια αποσύρεται για να υλοποιήσει το όνειρο της ζωής του. Έτσι, το 2008 βάζει μπρος τα σχέδιά του, που περιλαμβάνουν την αγορά του τεχνητού νησιού «Ελλάδα», το οποίο είναι υπό κατασκευήν στο νέο, τεχνητό σύμπλεγμα νησιών με την ονομασία «Κόσμος», στο Ντουμπάι. Το πλάνο του Βέλγου περιλαμβάνει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αποτελούμενου από 18 βίλες και 42 διαμερίσματα.

Ο επιχειρηματίας αναζητά εναγωνίως χρηματοδότηση όμως είναι η χρονιά που έχει μόλις ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση και καμία τράπεζα δεν δεχόταν να δανειοδοτήσει την επένδυση. Ωστόσο, στελέχη ελβετικής τράπεζας συστήνουν στον Βέλγο δύο επιχειρηματίες νιγηριανής καταγωγής. Ο ένας είναι ο Ali Kassem Soobhe ή Karrim Lakkis, με διαβατήρια Λιβάνου και Γουινέας, και ο άλλος είναι ο Hussein Ali Sulaiman.

Προθυμοποιούνται να δώσουν διέξοδο στον Βέλγο επιχειρηματία με την καταβολή 125 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα προέρχονταν από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νιγηρίας και θα μεταφέρονταν στον επιχειρηματία από τις ίδιες τις νιγηριανές Αρχές. Ως αντάλλαγμα ζητούν προμήθεια ύψους 8%, ήτοι 10 εκατ. δολάρια. Αν και αρχικά ο Βέλγος επιχειρηματίας εμφανίζεται διστακτικός, στη συνέχεια οι αντιρρήσεις του κάμπτονται μετά τη συνεχή παροχή αποδείξεων εκ μέρους των δύο Νιγηριανών. Οι δύο απατεώνες κατασκευάζουν επί τέσσερις μήνες διάφορα στοιχεία με στόχο να αποδείξουν ότι υπάρχουν τα χρήματα και ότι προσπαθούν να μεταφερθούν στους λογαριασμούς του Βέλγου.

Ο σωσίας Νιγηριανός υπουργός και τα ψεύτικα διαμάντια

Όμως ο Βέλγος επιχειρηματίας συνεχίζει να παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στους υποτιθέμενους χρηματοδότες του και φέρνει αντιρρήσεις. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Aμστερνταμ ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και να δοθεί στον Βέλγο επιταγή ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Αυτό όμως δεν συνέβη, καθώς με διάφορες προφάσεις αλλάζουν εκ νέου τα σχέδια τα σχέδια των απατεώνων και αποφασίζεται τελικά να γίνει μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό. Αλλά οι μέρες περνούσαν και τα λεφτά δεν εμφανίζονταν… Το πρόσχημα ήταν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας μπλόκαρε τη μεταφορά.

Για να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις του Βέλγου, οι Νιγηριανοί του ζητούν να πάει στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας, ο οποίος θα αναλάμβανε προσωπικά ο ίδιος τη μεταφορά των 125 εκατ. δολαρίων στους λογαριασμούς του. Το ραντεβού κλείνεται σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου ο Βέλγος συναντιέται με τους χρηματοδότες του και τον Νιγηριανό υπουργό. Στη συνάντηση επιδεικνύονται στον επιχειρηματία ως εγγύηση κάποια διαμάντια που φυλάσσονται σε θυρίδα λονδρέζικης τράπεζας.

Έτσι ο Βέλγος μεταφέρει στους λογαριασμούς τους το ποσό των 8,3 εκατ. δολαρίων και αφού συμφωνούνται όλες οι λεπτομέρειες του χρυσού ντιλ, οι τέσσερις άνδρες αποχωρίζονται σαν πραγματικοί φίλοι.

Όπως όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο Νιγηριανός υπουργός Οικονομικών ήταν σωσίας του, τα διαμάντια ήταν ψεύτικα και οι «χρηματοδότες» άφαντοι.

Ο επιχειρηματίας απευθύνεται στην Εισαγγελία Παρισιού και συλλαμβάνονται ο Sulaiman και ο Kassem. Ο δεύτερος επιστρέφει κεφάλαια ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται και ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του. Όμως, όταν ξεκινά η δίκη έχει γίνει… καπνός. Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται και εκδίδεται σε βάρος του Kassem ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε χθες στην Ελλάδα, όπου κρυβόταν τόσο καιρό ο απατεώνας.

Όσον αφορά το τεχνητό σύμπλεγμα νησιών στο Ντουμπάι, λόγω της κρίσης έχουν «παγώσει» τα επενδυτικά πλάνα για κατασκευή 300 κατοικήσιμων νησιών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.