Quantcast
Δέλεαρ και απειλή από την τρόικα η αναδιάρθρωση του χρέους - enikonomia.gr
share

Δέλεαρ και απειλή από την τρόικα η αναδιάρθρωση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Ακόμη ένας μοχλός πίεσης θα αποτελέσει η «υπόσχεση» που δόθηκε τον Μάιο από τους Ευρωπαίους δανειστές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα πορεύεται παράλληλα με το ελληνικό πρόγραμμα με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2018.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχεται σε συνέντευξή του στα «Νέα» ότι παρότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια κράτη μέλη που πιστεύουν το θέμα μπορεί να περιμένει αφού η πρώτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τούτο υπό την έννοια ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να ολοκληρώσει μια σειρά από 15 προαπαιτούμενα προκειμένου να πάρει την υπο-δόση των 2,8 δις και να συμπληρώσει με αυτήν τη δόση των 10,3 δις που εγκρίθηκε για την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο.

Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία ζήτησαν να καθυστερήσει από τον ΕΜΣ η εισήγηση για τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τώρα προβάλλεται αυτή η δικαιολογία του μέρους της αξιολόγησης που εκκρεμεί – παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν γνωστό από τον Μάιο – για μια νέα καθυστέρηση σε ότι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λίγες μέρες πριν την επανέναρξη των απευθείας των συνομιλιών στην Αθήνα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι απαντώντας στο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη ανέβαλε επ αόριστο την συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τονίζοντας ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ότι εκκρεμεί το θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι στο ΔΣ της Τράπεζας του Ευρώ ασκούντα πιέσεις για αναβολή των δώρων της ΕΚΤ προς την Ελλάδα.

Το ίδια θέματα αντιμετώπισε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατά την συνάντηση που είχε με την επικεφαλή του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί στην Φρανκφούρτη όπου συνάντησε άκαμπτη στάση στο θέμα της χαλάρωση του νόμου για τις διοικήσεις τω τραπεζών και του ΤΧΣ.

Οι δανειστές πιέζουν ήδη όσο περισσότερο γίνεται σε θέματα τα οποία η ελληνική πλευρά παρουσιάζει αντιστάσεις με όπλο και την εκπλήρωση της υπόσχεσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η πίεσης αυτή την φορά δεν αφορά μόνο τα δημοσιονομικά θέματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και εκεί σημαντική πίεση αν η απόκλιση των 375 εκ ευρώ που εμφανίστηκε τον Ιούλιο μεγαλώσει.

Ωστόσο η πίεση θα επικεντρωθεί τώρα σε πιο διαρθρωτικά θέματα τα οποία όμως αφορούν το ποιος θα διαχειρίζεται τις ελληνικές τράπεζες τις ελληνικές επιχειρήσεις την δημόσια περιουσία ακόμη και τα δημόσια έσοδα.

Το κλίμα πίεσης καταγράφεται και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο όλο αυτό το διάστημα και στο θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Οι δανειστές έχουν προτείνει τους δικούς τους ανθρώπους και τώρα ασχολούνται μα το να «κόβουν» τα στελέχη που προτείνει η Ελληνική πλευρά όλο το καλοκαίρι ως ακατάλληλα για την θέση.

Στο δημοσιονομικό πεδίο βλέποντας τις αποκλίσεις που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το ΔΝΤ έρχεται να επαναλάβει τις απαιτήσεις που έθεσε και κατά την πρώτη αξιολόγηση . Περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αναθεώρηση του κατώτερου μισθού και αλλαγές στα εργασιακά που συμβαδίζουν σε πολλά σημεία με αυτά που ζητούν και οι Ευρωπαίοι δανειστές βρίσκονται στην ατζέντα των στελεχών του ταμείου που αναμένονται στις 20 του μήνα στην Αθήνα.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές με την σειρά τους επιμένουν σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ανεξάρτητων αρχών της απελευθέρωσης των αγορών που έχουν πολλά αιχμηρά σημεία.

Ειδικό θέμα για την Επιτροπή αποτελεί η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που έχει προχωρήσει μόνο σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά έχει μείνει πολύ πίσω σε επίπεδο υλοποίησης.

Με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από τα μέσα του μήνα το κλίμα προβλέπεται ακόμη μια φορά «πολεμικό».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.