Quantcast
Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από σήμερα για την επόμενη φάση της αξιολόγησης η οποία αναμένεται να είναι το ίδιο δύσκολη – αν όχι δυσκολότερη – από το κύριο μέρος της πρώτης αξιολόγηση.

Αμέσως μετά την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ , σε μια εβδομάδα από σήμερα , θα αρχίσουν να έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα προετοιμάσουν την κάθοδο του «κουαρτέτου» των δανειστών μετά τα μέσα του μήνα.

Κλειδί των εξελίξεων θα είναι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα ,όπου η Ελλάδα θα είναι στην επίσημη ατζέντα και τα θέματα που θα εξεταστούν πολλά και δύσκολα και θα κρίνουν εκτός των άλλων και την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους . Το πρώτο το έχει προαναγγείλει εδώ και μέρες ο εκπρόσωπος του Προέδρους της κ. Κομισόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και αφορά το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ,θα πρέπει να επαναλάβει την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης στα στοιχεία της περιόδου 2010 – 2015 και να επιβεβαιώσει την βούληση της ελληνικής πλευράς να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Στατιστικής Αρχής.

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί , είναι το θέμα των 15 προαπαιτουμένων για την δόση των 2,8 δις ευρώ . Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να πείσει τους συναδέλφους του ότι έχει γίνει προεργασία ώστε να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου μια σειρά θεμάτων όπως οι διοικήσεις των τραπεζών , οι αποκρατικοποιήσεις , η πορεία σύστασης και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων , δηλαδή θέματα τα οποία βρίσκονται μακριά ακόμη από την ουσιαστική υλοποίηση τους παρότι αναμένονταν να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Το κρίσιμο σημείο στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι το Eurogroup να επανεκκινήσει με μια δήλωση την συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να ενημερώσει επίσης και για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θέμα που βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική παρακολούθηση των δανειστών.

Ξανά στην Αθήνα

Λογικά από το Eurogrup θα δοθεί και των σήμα για την επάνοδο στην Αθήνα των κλιμακίων των δανειστών για τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Το δημοσιονομικό σε συνδυασμό και με την προετοιμασία της σύνταξη του προϋπολογισμού του 2017 , θα είναι και αυτήν την φορά το πρώτο θέμα των συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων , τα οποία αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από Δευτέρα.

Το ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2017 -2020 το οποίο έχει παγώσει η Αθήνα επιμένοντας στο να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 παρά την ευγενικοί μεν αλλά κατηγορηματική άρνηση των δανειστών.

Το θέμα θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα από τα αγκάθια της δεύτερης αξιολόγησης η οποία αναμένεται ότι θα εξελίσσεται παράλληλα με το πλήθος των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική Κυβέρνηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.