Quantcast
Ευρωδικαστήριο: Πρόστιμο στην Ελλάδα για επικίνδυνα απόβλητα - enikonomia.gr
share

Ευρωδικαστήριο: Πρόστιμο στην Ελλάδα για επικίνδυνα απόβλητα

δημοσιεύτηκε:

Πρόστιμο κατ’ αποκοπήν που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ και ημερήσιο που φτάνει τα 30.000 ευρώ, επέβαλε σήμερα στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση με προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του 2009 στον τομέα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή πριν από 7 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοζε τις κοινοτικές οδηγίες για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Επτά χρόνια μετά το Δικαστήριο εξακρίβωσε σήμερα ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, δεδομένου ότι παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια η κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων απόθεσης για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Επικίνδυνα απόβλητα από το 2009


Η Ελλάδα έπρεπε να είχε συμμορφωθεί με την πρώτη καταδικαστική απόφαση το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2013, κάτι που δεν έκανε, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει για δεύτερη φορά στο Δικαστήριο το 2014, ζητώντας δεύτερη καταδίκη και επιβολή διπλού προστίμου.

Οι δικαστές έκριναν σήμερα ενδεδειγμένη, για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων παραβιάσεων στο μέλλον, την επιβολή στην Ελλάδα ενός κατ’ αποκοπήν προστίμου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επιπλέον, από σήμερα τρέχει και ένα δεύτερο πρόστιμο 30.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο θα επιβάλλεται μέχρι την ημέρα που θα διαπιστωθεί η πλήρης συμμόρφωση της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 βρίσκονταν στην Ελλάδα προσωρινά αποθηκευμένοι 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.