Quantcast
Γκάζι για τον διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων - enikonomia.gr
share

Γκάζι για τον διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

δημοσιεύτηκε:

Επισπεύδει η κυβέρνηση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με δική της πρωτοβουλία ανοίγει σήμερα και αύριο το θέμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν σήμερα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών και αύριο Τετάρτη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγές θέλουν την κυβέρνηση να επιθυμεί να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων.

Οι διατάξεις του νέου πλαισίου προβλέπουν «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες. Τις διαγραφές-πακέτο θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια.

Τρεις άξονες
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

• Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

• Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας μιας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.

• Ειδικά δικαστήρια (Ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Με άλλες διατάξεις θα ρυθμίζονται θέματα όπως μη συνεργάσιμων μετόχων, θα τίθενται οι προδιαγραφές για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας αλλά και ρευστοποίησης ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διευθέτηση των «κόκκινων» οφειλών.

Οριο για την υπαγωγή στο νέο σύστημα, δηλαδή μέγεθος επιχείρησης και ύψος χρέους, δεν θα υπάρχει. Θα μπορούν να διεκδικούν αναδιάρθρωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικούς φορείς.

Συνάντηση
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς για το νέο υπερταμείο οι δύο πλευρές ήλθαν «κοντά», όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου αλλά και της λίστας των δημόσιων επιχειρήσεων που πρόκειται να μεταβιβαστούν από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα εταιρεία. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις, με το ακανθώδες θέμα να εστιάζεται στη ΔΕΗ.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου και τεχνικά ζητήματα, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα, οπότε και θα γίνει ένα συνολικό τσεκάρισμα στη λίστα των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου και μια αρχική συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται και συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους επικεφαλής του θεσμού. Στην ατζέντα είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, το νομοσχέδιο για την ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η αγορά φυσικού αερίου.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.