Quantcast
Επί τάπητος τα θέματα της «κοινωνικής» ατζέντας - enikonomia.gr
share

Επί τάπητος τα θέματα της «κοινωνικής» ατζέντας

δημοσιεύτηκε:

Ανεπίσημη πρεμιέρα για εργασιακά, ασφαλιστικό, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, ειδικά μισθολόγια και συνεχή κινητικότητα υπαλλήλων. Θα είναι μαζί με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και την ΓΓΔΕ τα δύσκολα θέματα των διαδοχικών συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Την πρώτη δύσκολη συνάντηση θα έχει η αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και θα αφορά την ανασκόπηση των δαπανών και τον ανασχεδιασμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Το ζητούμενο είναι να γίνει καλύτερη στοχοποίηση ώστε να προκύψει μια συνολική εξοικονόμηση ύψους 900 εκ. ευρώ μέχρι και το 2019 οπότε στο σύνολο τους τα επιμέρους κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να καλύπτονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που βρίσκεται σήμερα στα πρώτα του βήματα.

Η κ. Φωτίου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν προτίθεται σε αυτήν την οικονομική συγκυρία να περικόψει κοινωνικά επιδόματα ενώ οι θεσμοί θέλουν να ξεκινήσει άμεσα η νέα στοχοθέτηση των επιδομάτων και μαζί η εξοικονόμηση δαπανών.

Το θέμα της ανασκόπησης των δαπανών αφορά κυρίως την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου που θα αρχίσει από το τέλος του μήνα ως πιλοτική δράση την επανεξέταση των δαπανών στα υπουργεία οικονομικών ανάπτυξης και πολιτισμού. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν πηγές σπατάλης και να ανακατευθυνθούν δημόσιοι πόροι σε δαπάνες με μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.

ΓΓΔΕ, νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ

Επόμενο θέμα θα είναι η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ και η μετεξέλιξη της σε ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων με δικό της προσωπικό προϋπολογισμό και σύστημα διοίκησης. Το θέμα βρίσκεται σε προχωρημένο σχεδιασμό αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη τα πιο κρίσιμα βήματα που αφορούν τις εξουσιοδοτήσεις για προσλήψεις και απολύσεις, τον ορισμό προϋπολογισμού λειτουργίας και τον διορισμό ΔΣ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής θα οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο δράσης ώστε ένα μεγάλο μέρος από τις εκκρεμότητες να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα.

Επίσης θα συζητηθεί ξανά ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που συνδέεται με το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος ενώ θα οριστικοποιηθούν και οι όροι με οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων.

Δημόσιο, ειδικά μισθολόγια

Το καυτό θέμα της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων και της επανεκκίνησης ενός μηχανισμού μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο θα βρεθούν το επίκεντρο που θα έχουν το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Μαζί θα συζητηθεί και το πρόγραμμα αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου που θα έπρεπε να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται μαζί με το νέο μισθολόγιο για την κεντρική διοίκηση που ψηφίστηκε πέρσι τον Δεκέμβριο.

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες

Η ημέρα θα ξεκινήσει με την αναπτυξιακή στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα και θα έχει ως σημείο αναφοράς το αναπτυξιακό ταμείο που θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.

Στο τραπέζι θα πέσει και η νέα πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ για την δημιουργία ενός ταμείου συμμετοχών το οποίο θα κατευθύνεται σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας και υψηλού ρίσκου το οποίο ενσωματώσει το – ξεχασμένο – Ταμείο Νέας Oικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και θα συνδεθεί ως προς την στρατηγική με την Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που είναι θυγατρικό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης θα πρέπει να πείσουν τους θεσμούς για την αναγκαιότητα ύπαρξης τριών επενδυτικών ταμείων με την σφραγίδα του δημοσίου (σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη Κυβέρνηση υπάρχει και το Institute for Greece με έδρα το Λουξεμβούργο) για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την ομαδοποίηση επενδύσεων. Μέχρι στιγμής οι θεσμοί δεν φαίνεται να πείθονται για το εγχείρημα θεωρώντας ότι πριν από κάθε «ενδιάμεση» κρατική πρωτοβουλία προέχει η αποκατάσταση της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.