Quantcast
Αυτά είναι τα funds που θέλουν να πάρουν τα «κόκκινα» δάνεια - enikonomia.gr
share

Αυτά είναι τα funds που θέλουν να πάρουν τα «κόκκινα» δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Τουλάχιστον έξι εταιρείες (σύμφωνα με κάποιες πηγές επτά) αιτήθηκαν άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων, σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, και εκτιμάται ότι οι αιτήσεις αυτές θα εγκριθούν. Σύμφωνα με κάποιες πηγές μεταξύ των εταιρειών αυτών βρίσκονται οι Centerbridge, Kaican, Alvarez Marsal.

H τελευταία, εκτός από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συμβουλές, δραστηριοποιείται διεθνώς στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η Kaican και η Centerbridge είναι μεγάλες εταιρείες private equity. Στην ελληνική αγορά ήδη δραστηριοπιείται η KKR μέσω της πλατφόρμας Pillarstone, ενώ στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται και η ισπανική Aktua με σημαντική δραστηριότητα στην έδρα της.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα και την πρώτη αξιολόγηση, το θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει, σύμφωνα με την Ημερησία, κυρίαρχο στην ατζέντα, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται εν αναμονή της εκπόνησης του θεσμικού πλαισίου (πτωχευτικό δίκαιο) που θα τους λύσει τα χέρια για να προχωρήσουν υλοποιώντας τους φιλόδοξους στόχους που έχουν ήδη θέσει.


Κομβικό είναι το θέμα των κόκκινων εταιρικών δανείων, το οποίο θα συζητηθεί με τα στελέχη της κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ ήδη διενεργούνται προετοιμασίες στην εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) για τον σκοπό αυτόν.

Βασικός στόχος είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών. Το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει την υποχρεωτική «αποβολή» ενός μη συνεργάσιμου μετόχου, από εταιρεία που έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης δανείου.

Ομως μείζον θέμα παραμένει και το κατά πόσον θα υπάρχει αντίστοιχη μεταχείριση επί του συνόλου των χρεών των μεγάλων τουλάχιστον επιχειρήσεων, καθώς μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα του κακού χρέους και από τις τράπεζες.

Ερώτημα
Ωστόσο σε σχετικό ερώτημα, αν οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, αρμόδια πηγή αρκέστηκε να πει ότι το βρίσκει από «δύσκολο έως αδύνατο».

Αυτό είναι πάντως ένα θέμα που συζητάται τακτικά στις συσκέψεις που διενεργούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή του ΤΧΣ και των αρμόδιων διευθύνσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερη πίεση ασκούν οι Θεσμοί, προκειμένου μέσα στο θεσμικό πλαίσιο να επιτευχθεί το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Οι ελληνικές τράπεζες, σε πρώτη φάση δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστούν άμεσα από τη διαβούλευση που λαμβάνει χώρα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και πιο συγκεκριμένα τις κατευθυντήριες γραμμές που όρισε η ECB. Oπως αναφέρεται στους NY Times οι ελληνικές τράπεζες και η ιταλική Monte Paschi πάντως έχουν ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του δικού τους «κακού» χρέους.

Όταν αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της ΕΚΤ βάσει των οποίων οι τράπεζες θα εργαστούν σε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια πιστωτικά ιδρύματα ανησύχησαν ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν δανεισμό σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές περιουσιακά τους στοιχεία, κάτι που θα ωθήσει προς τα κάτω τις πωλήσεις των υπηρεσιών τους και θα βλάψει την κερδοφορία τους. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές έδειξαν ότι στις τράπεζες θα δοθούν τρία έτη ή, σε πολλές περιπτώσεις, και περισσότερα.

«Επιλέξαμε έναν στόχο τριετίας, επειδή οι περισσότερες τράπεζες έχουν επιχειρηματικά σχέδια σε προβολή τριετίας όπως δήλωσε ο Donnery, ο αναπληρωτής διοικητής της ΕΚΤ με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια. Αυτό είναι πιθανό να απογοητεύσει τους επενδυτές που ήλπιζαν πως θα μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα δάνεια πολύ φθηνά.

Περίπου το 7% του συνόλου των δανείων στα βιβλία των 129 μεγαλύτερων τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του περασμένου έτους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είχαν αποπληρωθεί για τουλάχιστον τρεις μήνες, αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της.

Το ποσοστό διαμορφώνεται σε 12% σε ό,τι αφορά την Ιταλία, 15% στην Πορτογαλία και 47% στη χώρα μας. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι πλέον αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση των στόχων σε συνεργασία με την ΤτΕ και την ΕΚΤ και αυτή θα αφορά μείωση της τάξης του 40% σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια μέχρι το 2019.

Ο στόχος
Βασικός στόχος είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών. Το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει την υποχρεωτική «αποβολή» ενός μη συνεργάσιμου μετόχου, από εταιρεία που έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης δανείου.

«Κούρεμα» κεφαλαίου
Σε σχετικό ερώτημα, αν οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, αρμόδια πηγή αρκέστηκε να πει ότι το βρίσκει από «δύσκολο έως αδύνατο».

Ακαταδίωκτο στελεχών
Ιδιαίτερη πίεση ασκούν οι Θεσμοί, προκειμένου μέσα στο θεσμικό πλαίσιο να επιτευχθεί το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.