Quantcast
Γεροβασίλη: Απολύσεις και περικοπές στην ατζέντα Μητσοτάκη - enikonomia.gr
share

Γεροβασίλη: Απολύσεις και περικοπές στην ατζέντα Μητσοτάκη

δημοσιεύτηκε:

Περικοπές σε κρίσιμους τομείς, απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κρύβονται πίσω από τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως καταγγέλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247, λίγες ώρες πριν από την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Η Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ήδη αποφασίσει το deal που θέλει να κάνει με τους θεσμούς και που περιλαμβάνει απολύσεις, περικοπές, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, με αντίτιμο την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

«Ο κος Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα μάλλον σημαντικό λάθος με τη δήλωση του. Ένα λάθος με το οποίο αποκάλυψε είτε τις προθέσεις του είτε την άγνοιά του για τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει ότι «η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σημαίνει έσοδα μειωμένα κατά 800 εκατομμύρια, άρα αναγκαστικά ισόποση μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα».

Όπως εξηγεί η Όλγα Γεροβασίλη, οι λειτουργικές δαπάνες αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 20% των δαπανών του προϋπολογισμού. «Οποιαδήποτε μείωση εκεί σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, νέες περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τόσο το ΕΣΥ όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πιθανόν όμως ο κος Μητσοτάκης όταν μιλάει για εξοικονόμηση πόρων να εννοεί απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εν πάση περιπτώσει, είτε απλά λαϊκίζει ανέξοδα για να γίνει αρεστός, είτε πάει να κρύψει την κοινωνική αναλγησία του πίσω από ένα ευπρόσληπτο «θα», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δικαιότερος φόρος ακίνητης περιουσίας

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι σε αυτή τη φάση και μετά τη συμφωνία του Ιουλίου που ήρθε μετά από έναν ακραίο οικονομικό και χρηματοδοτικό εκβιασμό κάνει ότι μπορεί για να ελαφρύνει τους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη. «Οι πολίτες γνωρίζουν ήδη την αλήθεια, καθώς 7 στους 10 κλήθηκαν να πληρώσουν λιγότερα ή όσα και πέρυσι, και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ο ΕΝΦΙΑ έγινε δικαιότερος και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή όταν μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, θα αντικατασταθεί από έναν πολύ δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες και αυτό είπαμε και φέτος στη ΔΕΘ», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η απομείωση του χρέους και οι δηλώσεις Δραγασάκη

Η κ. Γεροβασίλη απαντά και για τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για το ζήτημα της απομείωσης του χρέους. «Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2016 να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές ώστε η χώρα να βγει στις αγορές χρήματος με επιτόκια αντίστοιχα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει ότι από κει και πέρα το θέμα του χρέους παραμένει ανοιχτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες της Ευρωζώνης. «Και εμείς δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια μιας οριστικής και πανευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που έχει φυσικά ορίζοντα που υπερβαίνει το 2018. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού».

Το Βερολίνο και το ΔΝΤ

Αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικό από πολλούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ώστε η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος να προχωρήσει και να έχουμε σύντομα πολύ καλές ειδήσεις. |Εξάλλου, επαναλαμβάνουμε μονότονα: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται όπως και οι κανόνες. Δεν μπορούμε να τους επικαλούμαστε αλα κάρτ διότι τότε χάνεται η αξιοπιστία και κατεδαφίζεται η εμπιστοσύνη» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ για τον ρόλο του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως το Ταμείο από την αρχή της κρίσης έχει υποπέσει σε λάθη και έχει επιβάλει πολιτικές που ζημίωσαν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία και αυτό το έχουν παραδεχθεί και τα ίδια τα στελέχη του. «Από κει και πέρα σήμερα και ορθώς εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ζητά άμεσα μέτρα για την απομείωση του. Σε αυτό συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του. Εκεί που δεν συμφωνούμε είναι στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει αλλά και στην στάση αναμονής που τηρεί» αναφέρει και χαρακτηρίζει αναγκαίο, το ΔΝΤ να αποφασίσει άμεσα αν θέλει ή δεν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Όπως όμως τονίζει «όποια απόφαση και αν πάρει οφείλει να συμπεριφέρεται με καλή πίστη και με επίγνωση των ευθυνών του για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Ελλάδα».

Για δε το ενδεχόμενο μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους να συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη ρητή δέσμευση για ένα μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους της χώρας. «Αυτό είναι ήδη γεγονός. Από εκεί και πέρα, η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να συνεπάγεται έναν νέο κύκλο επαχθών μέτρων για τη χώρα που θα απορυθμίσουν περαιτέρω την ελληνική αγορά εργασίας. Αυτά είναι θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει κάνει σαφέστατες τις θέσεις της από την πρώτη στιγμή. Χρειαζόμαστε την απομείωση του χρέους ώστε να τελειώσουμε με την επιτροπεία και να ανακτήσουμε τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική μας ανεξαρτησία» σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη.

Η συμφωνία Μητσοτάκη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει στο σημείο αυτό πως όταν το ίδιο το ΔΝΤ παραδεχόταν τα κατά συρροή σφάλματά του, ο κ. Μητσοτάκης σιωπούσε χαρακτηριστικά. «Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει το «deal» που θέλει να κάνει με τους θεσμούς: «Σας δίνω τα πάντα (απολύσεις, περικοπές, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων), δώστε μου την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». ‘Αλλωστε, η ΝΔ ήταν εκείνο το κόμμα που δεσμεύτηκε για 5.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και για 10.000 απολύσεις το 2016 με την 5η αξιολόγηση», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και βήμα-βήμα προς όφελος της κοινωνίας ενώ η Νέα Δημοκρατία ούτε διαπραγματεύτηκε, ούτε σκοπεύει να το κάνει. «Εμείς κινούμαστε με σταθερότητα απέναντι στο σκληροπυρηνικό μοντέλο λιτότητας. Η ΝΔ υπερασπίζεται όλες τις συνταγές λιτότητας. Εμείς διαμορφώνουμε συμμαχίες και επιδιώκουμε με συνέπεια την αλλαγή των δυσμενών συσχετισμών. Η ΝΔ υπερασπίζεται τους υπάρχοντες συσχετισμούς και εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενο ανατροπής τους».

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος και τα ιδιωτικά κανάλια

Όταν η κ. Γεροβασίλη ερωτάται για το σχόλιο που έκανε αναφορικά με τον τρόπο που τα ιδιωτικά ΜΜΕ κάλυψαν την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο απαντά: «Είμαι πολύ προσεκτική με τη χρήση της γλώσσας και δεν υπαγόρευσα τίποτε σε κανέναν. Τόσο με την ιδιότητά μου ως πολίτης, όσο και από τη θεσμική μου θέση, διατύπωσα δημόσια μία κρίση για την σχεδόν καθολική απόκρυψη μίας σημαντικής εξέλιξης για τα εθνικά συμφέροντα». Ταυτόχρονα επισημαίνει πως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος αποτέλεσε, και δικαίως, μείζον γεγονός για το σύνολο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του υπόλοιπου διεθνούς τύπου και για τον λόγο αυτόν 145 διεθνή ΜΜΕ είχαν συρρεύσει στη χώρα για να καλύψουν το γεγονός. «Για πρώτη φορά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου επιχείρησαν και πέτυχαν να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους όχι μόνο εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα αλλά και για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακόμα ταλανίζει την Ήπειρό μας» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και προσθέτει ότι για την Ελλάδα, η Σύνοδος παρουσίαζε ένα ακόμη ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι βρέθηκε στο επίκεντρο μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η εξέλιξη της οποίας υπήρξε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας. «Όλοι διαπίστωσαν ότι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί απέκρυψαν το γεγονός ότι τέσσερις πρωθυπουργοί και δύο πρόεδροι δημοκρατίας επισκέφθηκαν την ελληνική πρωτεύουσα και αποσιώπησαν πλήρως τις δηλώσεις τους. Θεωρείτε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα άξιο σχολιασμού;» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Για το ζήτημα των εργαζομένων στα κανάλια που δεν θα αδειοδοτηθούν, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την αγωνία κάθε εργαζόμενου για τη θέση εργασίας του. Δεν αποδέχεται, όμως, την χρήση των εργαζομένων ως ανθρώπινης ασπίδας των ιδιοκτητών καναλιών για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει επίσης, η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. «Το αποδείξαμε εξάλλου και στην υπόθεση Μαρινόπουλου ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας. Ειδικά, μάλιστα για το θέμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια νομοθετήσαμε ξεχωριστές πρόνοιες τόσο για τον αριθμό τους, όσο και -κυρίως- για τις εργασιακές τους σχέσεις» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.