Quantcast
Η ΕΕ ετοιμάζει λίστα με χώρες που... διευκολύνουν τη φοροαποφυγή - enikonomia.gr
share

Η ΕΕ ετοιμάζει λίστα με χώρες που… διευκολύνουν τη φοροαποφυγή

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα μια λίστα 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φοροαποφυγή και ίσως να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους και ενδεχομένως να υποστούν ακόμα και κυρώσεις εάν συμφωνήσουν σε αυτό όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αυτός ο κατάλογος είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά με την πρώτη ‘μαύρη λίστα’ φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρίες και οικονομικά εύρωστους ιδιώτες.

Η προκαταρκτική λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που ευρέως θεωρούνται ότι διευκολύνουν τη φοροαποφυγή, όπως ο Παναμάς, οι Βερμούδες και το Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει, ωστόσο, και οικονομικά και πολιτικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η αρχική λίστα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όλων των χωρών του κόσμου και βασίζεται σε δείκτες όπως οι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ και ο όγκος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ο κατάλογος αυτός θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν ποιες χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας ίσως να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους πρακτικές.

Στο τέλος της διαδικασίας, εάν μια χώρα θεωρηθεί ‘φορολογικός παράδεισος’ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και αρνηθεί να συνεργαστεί για να αλλάξει την πρακτική της, ίσως υποστεί κυρώσεις. Οι χώρες της ΕΕ έχουν παραδοσιακά πολύ διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων και ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιες χώρες θα μπουν στη ‘μαύρη λίστα’.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.