Quantcast
Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα, ανησυχία προκαλούν οι «λεπτομέρειες» - enikonomia.gr
share

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα, ανησυχία προκαλούν οι «λεπτομέρειες»

δημοσιεύτηκε:

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο τρέχει για την υλοποίηση και των τριών τελευταίων προαπαιτούμενων, που συνδέονται με την δόση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για τις «λεπτομέρειες» κάθε ενός από τα υλοποιούμενα μέτρα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι, ρεαλιστικά, κάποια από τα προαπαιτούμενα, μπορεί να ολοκληρωθεί λίγο πριν ή λίγο μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο φοβάται τις δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμή.

Ειδικότερα, ανησυχία υπάρχει για το αν τα προαπαιτούμενα που καλύπτουν το χώρο της ενέργειας, έχουν υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλουν οι θεσμοί ή θα χρειαστεί κάποια προσθήκη, η οποία είναι ζήτημα να προλάβει να γίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των εμπορικών τραπεζών αποτελεί άλλη μια πηγή ανησυχίας.

Τούτο, με δεδομένο ότι η υποχρέωση της Ελλάδας δεν είναι να ξεκινήσει την αναζήτηση στελεχών με βάση το νόμο για το ΤΧΣ (κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 – 15 ημέρες), αλλά είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο διορισμός των νέων ΔΣ.

Με βάση τις πηγές του ΤΧΣ, οι διαδικασίες για την πρώτη επιλογή στελεχών θα πρέπει να τελειώσουν μέχρι και την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 – 15 ημέρες για να γίνει η τελική επιλογή και ο διορισμός των νέων ΔΣ.

Επίσης το θέμα των τιμολογίων για τις ΑΠΕ θα πρέπει να μπει σε κάποια επόμενο νομοσχέδιο, αφού δεν ήταν έτοιμο για να ψηφιστεί μέσα στο πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης.

Επίσης θα πρέπει να συμπτυχθούν οι προθεσμίες ώστε να προχωρήσει η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που ήταν η δεύτερη αποκρατικοποίηση προαπαιτούμενο για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Χωρίς απόφαση σήμερα

Με δεδομένα όλα αυτά, παρά την βεβαιότητα που εξέφρασε χθες από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα έρθει πριν το τέλος Οκτωβρίου, πολλά είναι αυτά που μπορεί να πάνε στραβά.

Στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας (EWG), θα γίνει μια ανασκόπηση των 12 προαπαιτούμενων που έχουν κλείσει, των τριών που μένουν ανοιχτά αλλά και του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος που θα πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση και του συνόλου των 15 μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Βέβαιο είναι, ότι δεν θα γίνει ακόμη εισήγηση προς το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει το σύνολο των προαπαιτούμενων πριν από τις 10 Οκτωβρίου θα γίνει νέα συνεδρίαση του EWG, ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.

Πριν το θέμα εξεταστεί σε επίπεδο υπουργών, υπάρχει άλλο ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί: Η Commission θα πρέπει να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της ελληνικής πλευράς, με την οποία να δίνει την συγκατάθεσή της για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών ορόσημων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Η έκθεση αυτή θα συνταχθεί όταν, ό, τι έχει συμφωνηθεί, έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο. Αν καθυστερήσει κάποιο από τα προαπαιτούμενα θα καθυστερήσει ανάλογα και η εκταμίευση της δόσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.