Quantcast
De Morgen: Χιλιάδες πρόσφυγες είναι έτοιμοι να φύγουν από την Ελλάδα αλλά η ΕΕ δεν τους δέχεται - enikonomia.gr
share

De Morgen: Χιλιάδες πρόσφυγες είναι έτοιμοι να φύγουν από την Ελλάδα αλλά η ΕΕ δεν τους δέχεται

δημοσιεύτηκε:

Τις διαμαρτυρίες των ελληνικών Αρχών προς την ΕΕ για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, προβάλλει η βελγική εφημερίδα De Morgen, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Χιλιάδες πρόσφυγες είναι έτοιμοι αλλά η ΕΕ δεν τους δέχεται».

Ειδικότερα, σημειώνεται πως η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, πως το τελευταίο διάστημα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και ενώ η Ελλάδα έχει επιταχύνει τους ρυθμούς, τα υπόλοιπα κράτη μέλη επιδεικνύουν ολιγωρία και απροθυμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ίδια εφημεριδα εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει σάρκα και οστά, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες, και όχι μόνο η Ουγγαρία, που είναι «κάθετα αντίθετες». Παρατίθενται δηλώσεις μη κατονομαζόμενου Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος χαρακτηρίζει το σχέδιο για ποσοστώσεις «παράλογο» και αναφέρει πως «όλοι μπορούσαν να δουν ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτό». Επίσης, επισημαίνεται ότι η διαφαινόμενη παραπομπή στις καλένδες του σχεδίου προκαλεί δυσφορία, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, που υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και βλέπουν τις υπόλοιπες χώρες να «ποιούν την νήσσαν» και να μη συμμετέχουν στα βάρη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.