Quantcast
Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, βρίσκεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών, μετά το κλείσιμο και των τριών τελευταίων προαπαιτούμενων από τα συνολικά 15 που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την θεσμική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ( ΥΠΑ) και την ρύθμιση για το ισοσκελισμό του λογαριασμού του τέλους για ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση από το τέλος για εκπομπές ρύπων, κλείνει η νομοθετική διαδικασία για 15 προαπαιτούμενα.

Την Τετάρτη ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, που ήταν και το τελευταίο μέτρο που αφορούσε τις αποκρατικοποιήσεις.

Μαζί με τα υπόλοιπα 13 προαπαιτούμενα τα οποία έχουν κλείσει τις προηγούμενες ημέρες, μπαίνουμε πλέον στην φάση της πιστοποίησης του συνόλου του πακέτου κατ’ αρχήν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην συνέχεια από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η αναφορά προς την ΕΕ για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ώστε να συνταχθεί η τυπική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα μέτρα που συμφωνήθηκαν να υλοποιηθούν. Με αυτό το πιστοποιητικό αυτό θα προσέλθει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που θα επικυρώσει την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και θα κάνει την θετική εισήγηση προς το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών του Ευρώ, για τη εκταμίευση της δόσης.

«Αγκάθι» ακόμη οι τράπεζες

Το «γκρίζο σημείο» που μπορεί να αναβάλλει την εκταμίευση της δόσης , είναι το θέμα της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων για τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες . Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα 10 του μήνα, όπως απαιτεί το πρόγραμμα. Με αυτό το δεδομένου είτε οι τεχνοκράτες ,είτε και οι υπουργοί οικονομικών , μπορούν να καθυστερήσουν – αν θέλουν- την διαδικασία.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup που θα συνεδριάσουν την Δευτέρα 10 του μήνα στο Λουξεμβούργο, θα εξετάσουν δύο πράγματα:

Το πρώτο θα είναι οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EWG για την ολοκλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων.

Το δεύτερο που θα εξεταστεί , είναι αν το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται εντός στόχων. Ως γνωστό η Ελλάδα, έχει πάρει ήδη 1,8 δισ. ευρώ μαζί με την δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε στις 16 Ιουνίου για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει ότι τουλάχιστο το 80% από τα 1,8 δισ. ευρώ ( 1,44 δισ. ευρώ) έχει φτάσει στα χέρια ιδιωτών για να εξοφλήσει ισόποσες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού από τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών έχει εκταμιεύσει το ποσό των 2 δισ. ευρώ προς υπουργεία και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από τα οποία 1,85 δισ.ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 153 εκ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Για να περάσει το δεύτερο τεστ των εταίρων του ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία με τα οποία θα αποδείξει τουλάχιστον το 80% του ποσού των 1,8 δις ευρώ έχει μπει σε λογαριασμούς ιδιωτών.

Αν τελικά εγκριθεί η δόση πάει να πει ότι έχει πλέον η πρώτη αξιολόγηση και έχει ξεκινήσει η δεύτερη με τους θεσμούς να επανέρχονται στην Αθήνα κοντά στις 17 του μήνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.