Quantcast
DW: Κρίσιμη συνεδρίαση για το τέλος της πρώτης αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

DW: Κρίσιμη συνεδρίαση για το τέλος της πρώτης αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Την εκπλήρωση από ελληνικής πλευράς των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εξετάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο αρχικά οι τεχνοκράτες των κρατών μελών και στη συνέχεια το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών στο Εurogroup.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup με βάση την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους των θεσμών θα εξετάσει εάν τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ είχαν εκπληρωθεί και τα 15 προαπαιτούμενα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στείλει όλα τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με τα χρήματα που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο της προηγούμενης δόσης, τον Ιούνιο. Η απόδειξη πως τα χρήματα έφτασαν στους ιδιώτες δικαιούχους είναι προϋπόθεση για την καταβολή των 1,7 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης.

Τα εργασιακά στο επίκεντρο της β´ αξιολόγησης

Εάν δεν αποδειχθεί ότι τα χρήματα δόθηκαν τότε η δόση θα μπορούσε να σπάσει και να εκταμιευθεί άμεσα μόνο το 1,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων. Πάντως, χωρίς να αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη, το πιθανότερο σενάριο είναι πως το θέμα θα διευθετηθεί και η Ελλάδα θα πάρει το σύνολο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα το βέβαιο είναι πως η σημερινή συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει και επίσημα το τέλος της πρώτης αξιολόγησης και το πέρασμα στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου.

Εάν η δεύτερη αξιολόγηση, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις αλλαγές στα εργασιακά ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, τότε είναι εφικτός ο στόχος λήψης απόφασης και για το ζήτημα του δημόσιου χρέους πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.