Quantcast
Μηνύματα Τσίπρα σε Βερολίνο, τάσεις και υπουργούς - enikonomia.gr
share

Μηνύματα Τσίπρα σε Βερολίνο, τάσεις και υπουργούς

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Αναστήλωση του ηθικού του στελεχιακού του δυναμικού και άνοιγμα προς τη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στο Βερολίνο να σταματήσει την καθυστέρηση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους καθώς και μια σειρά από προειδοποιήσεις προς το εσωτερικό του κόμματος και τους υπουργούς.

Τρία χρόνια μετά το ιδρυτικό συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δικαιώσει την πολιτική διαδρομή των τελευταίων τριών ετών, λέγοντας: «Αποδείξαμε ότι εκτός από την Αριστερά του διαρκούς απολογισμού των αιτιών της ήττας, της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στην ίδια τη φωτιά, να μπει στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων» ενώ πρόσθεσε ότι «ο συνολικός κοινωνικός μετασχηματισμός.

Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, που είναι το όραμα και ο στρατηγικός μας ορίζοντας δε μπορεί να έρθει πιο κοντά σε συνθήκες ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων», αφήνοντας αιχμές κατά πρώην συντρόφων του που ήθελαν έξοδο από το ευρώ.

Μάλιστα τόνισε, πως «η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο αλλά ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας».



Ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 18 μήνες, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό απέδειξε πως υπάρχει πεδίο και δυνατότητα άσκησης αριστερής πολιτικής στη χώρα μας, με δεδομένους αυτούς τους σκληρούς περιορισμούς που επέβαλλαν οι εταίροι. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, την προστασία των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων με δωρεάν πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τις 100 δόσεις και την καταπολέμηση ης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το πρώτο σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, λέγοντας ότι «αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν μόνο κοινωνικό χαρακτήρα αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις στήριξης και ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και οδηγούν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

Στο σημείο αυτό μάλιστα προχώρησε σε επίθεση στη «νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη», λέγοντας ότι προτείνει εξοικονόμηση τουλάχιστον δύο δισ. από περικοπές και απολύσεις στην υγεία και στη παιδεία και από τη κατάργηση όλων των δομών αλληλεγγύης και των προγραμμάτων στήριξης που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα και στις θεσμικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα θερμά όταν αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την εξάρθρωση της διαπλοκής. «Για πρώτη φορά τίθενται οι προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προέβλεψε, πως «η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στους δανειστές και κυρίως στο Βερολίνο τονίζοντας ότι για την πρώτη αξιολόγηση «η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής και αναμένουμε να τηρηθεί και από τους εταίρους».
Πρόσθεσε μάλιστα, πως η «καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, δεν έχει καμιά δικαιολογία».



Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες σε τροχιά ανάκαμψης και αρκεί ένα και μόνο νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση, και χαρακτήρισε τη «διαρκή σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ των θεσμών, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη» και πρόσθεσε με έμφαση: «Ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους.Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε». Μάλιστα υποστήριξε πως σε αυτό το αίτημα, η Ελλάδα έχει συμμάχους ακόμα και μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και είπε πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από την σημερινή Γερμανική κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν και παίζουν τόσο στη συγκρότηση ενός μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου που θα θέσει με ένταση το θέμα της οικονομικής σύγκλισης και των περιφερειακών ανισοτήτων, όσο και στην συγκρότηση ενός παράλληλου μετώπου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με κύριους στόχους την αντιμετώπιση και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς και την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας:

«Δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε ρόλο κομπάρσου ως το μόνο κόμμα της Αριστεράς που κυβερνά στην Ευρώπη», είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλήσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλήσεων».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έθεσε 4 ερωτήματα προς τους συνέδρους, τονίζοντας « μόνο αν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο Συνέδριό μας με πειστικό τρόπο στα παραπάνω ερωτήματα θα καταφέρουμε να εκπονήσουμε και επαρκές σχέδιο μια αξιόπιστη και συγκροτημένη απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το αν θα τα καταφέρουμε».

Τα ερωτήματα αυτά ήταν τα εξής:

1. Αν αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;

2. Έχει νόημα η Αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;

3. Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;

4. Με ποιούς θα πάμε; Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης Αριστεράς;

Σε ότι αφορά το κόμμα, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε έναν απολογισμό των αποφάσεων του 1ου συνεδρίου που δεν μπόρεσαν να γίνουν πράξη. Είπε πως η απόφαση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών όχι των συνιστωσών δεν υλοποιήθηκε, και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο χρόνια λειτουργούσε ως κόμμα με πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα. Στο σημείο αυτό προχώρησε σε επίθεση στις τάσεις, λέγοντας ότι «η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων και δυστυχώς πολλές φορές μηχανισμών».

Πρόσθεσε μάλιστα πως αν και σήμερα δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό σε τέτοια ένταση, εντούτοις ακόμη δε μπορούμε να πούμε ότι η απόφασή του 1ου Συνεδρίου για ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών έχει υλοποιηθεί. Ως δεύτερη σημαντική απόφαση που δεν υλοποιήθηκε ήταν το άνοιγμα και η αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε κυριάρχησαν απόψεις φοβικές, απόψεις περιχαράκωσης. Το τρίτο θέμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας ήταν το θέμα της θεσμικής λειτουργίας του κόμματος και της σχέσης ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση.

«Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «οφείλουμε πέρα από όλα να το νοηματοδοτήσουμε με τη φυσική παρουσία της φυσικής πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών στα όργανα του κόμματος». Και στο σημείο αυτό προχώρησε σε αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς, τονίζοντας ότι «το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο» και ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Τέλος ζήτησε να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις (υπονοώντας και διαγραφές) λέγοντας ότι «δε θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει. Όχι δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.