http://www.enikonomia.gr/timeliness/124373,tsipras-apofygame-ta-cheirotera-sto-asfalistiko.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_124373_bb3208a876-a6cfcb030c78c21e.jpg Το νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης στη νέα περίοδο που σηματοδοτεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο νέο υπουργικό... 11/6/2016 1:10:40 PM

Τσίπρας: Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις την αξιολόγηση

Τσίπρας: Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις την αξιολόγηση

Το νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης στη νέα περίοδο που σηματοδοτεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ χαρακτήρισε κλειδί την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θέλω να καλωσορίσω τους νέους και τις νέες από εσάς και να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καινούρια σας καθήκοντα.

Θέλω όμως και στους παλαιότερους να πω ότι ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν.

Διότι ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια.

Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων.

Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει. Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο.

Στη περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη, είπε ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η μεγάλη, όμως, μάχη για την δίκαιη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Ο μεγάλος Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας.

Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%,

Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές.

Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση.

Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις.

Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα ελληνικά ομόλογα θα εντάσσονται στο QE της EKT.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποφύγαμε τα χειρότερα στο ασφαλιστικό και πως ο ανασχηματισμός αποτελεί μία τομή μέσα στη συνέχεια.


Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε με έμφαση πως πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Βλέπουμε σήμερα την ηγεσία της ΝΔ να επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία.

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της. Ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις.

Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δικαιούμαστε.

Και νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου Προέδρου Μπαρακ Ομπάμα σε λίγες μέρες.

Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό σχέδιο, έναν καθαρό οδικό χάρτη, που πρέπει να υπηρετήσουμε. Κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Είναι ένα θετικό βήμα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου.

Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Δημιουργούμε, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Δηλώσεις μελών της κυβέρνησης πριν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Στις προτεραιότητες των υπουργείων τους αλλά και σε τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης, σε δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

-"Όλα τα υπουργεία δύσκολα, οι απαιτήσεις περίπλοκες, θα τα καταφέρουμε", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Πρώτος στόχος, είπε είναι να ξαναβρούμε την κανονικότητα μας ως κοινωνία, εκπαιδευτικό σύστημα, βασιζόμαστε στους δασκάλους, τους καθηγητές μας, με όλες τις ελλείψεις. Τόνισε ότι μια από τις μεγάλες επιτυχίες του υπουργείου είναι ότι άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους και τα βιβλία ήταν στη θέση τους και πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί αυτό και για του χρόνου. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Εκκλησία, ανέφερε πως "όπως είπε και ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, συνεχίζουμε με τα συμφωνηθέντα". Επανέλαβε τη χτεσινή αναφορά του "μακριά κι αγαπημένοι", αναφέροντας ότι όλες οι οικογένειες έχουν μέλη, φίλους, συγγενείς που είναι μακριά κι αγαπημένοι.

-"Οι στόχοι μπαίνουν και θα τους κερδίσουμε", είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

-"Οι στόχοι είναι κοινοί: ανάπτυξη και επενδύσεις. Συνεχίζουμε τη δουλειά", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης

-Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι επειδή αυτό το υπουργείο το έχει υπηρετήσει ως διπλωματικός και πολιτικός συντάκτης χρόνια ολόκληρα και επειδή έχει περπατήσει την ομογένεια σε όποιο κομμάτι του πλανήτη κι αν ήταν, το μόνο που θέλει να πει είναι πως ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης θέλει να συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και όχι κομμάτων. Στο ερώτημα αν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα έχουμε "λευκό καπνό" για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι "μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με το μικροσκοπικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει απομείνει, αλλά βεβαίως άλλαξε μια στάση στην τελευταία ψηφοφορία, έχει αποδείξει ότι θέλει να είναι η μαύρη μαυρίλα. Καλό είναι να καταλάβει ότι αυτός ο τόπος θα αποκτήσει κανάλια με νόμιμη λειτουργία, πληρώνοντας τα νόμιμα και καλό θα είναι να σταματήσει να κάνει παιχνίδια που βλάπτουν και τη δημοκρατία".

-"Καλή αρχή", ευχήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

-"Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα το στοίχημα της νησιωτικότητας, της ανάπτυξης των νησιών και την βελτίωση των συνθηκών των κατοίκων", είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. "Η αξιολόγηση κλείνει πιστεύω με ευνοϊκούς όρους γιατί, μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα τα έχουμε θέσει εμείς ως προαπαιτούμενα, όπως οι εργασιακές σχέσεις, όπου θέλουμε καλύτερες συνθήκες για την επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους", ανέφερε ερωτηθείς σχετικά. Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι "πιστεύουμε ότι ίσως μπορέσουμε να το αναβάλουμε όμως σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για όλους τους νησιώτες.

-Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι είναι ένα υπουργικό συμβούλιο μάχης, έχουμε μια νέα εξαιρετικά άξια υπουργό που ξέρει ακριβώς όλο το θέμα πάνω στη δεύτερη αξιολόγηση. Είπε ότι "το θέμα δεν είναι αν είσαι νέος ή μεγάλος, αλλά να μπορείς να είσαι αποτελεσματικός, μεθοδικός, να ξέρεις το αντικείμενο σου και να έχεις πλήρη κάλυψη σε όλα τα θέματα. Προσωπικά πιστεύω στη νεότητα". Για το αν το νέο σχήμα σημαίνει περισσότερες αντιστάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είπε ότι οι αντιστάσεις πάντα υπάρχουν και πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι για το καλό του λαού. Ερωτηθείσα εάν ξανανοίγει το ασφαλιστικό από την πλευρά των εταίρων, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτά είναι όσα θα ήθελαν κάποιοι να λένε και να αποκαρδιώνουν τον κόσμο, για να υπογραμμίσει: "δεν μπορεί να θεωρούμε ότι ξανανοίγει κάτι που έχει κλείσει εντελώς στην πρώτη αξιολόγηση. Τέλος, στο ερώτημα αν αυτό το κυβερνητικό σχήμα είναι εκλογικό, είπε πως "είναι το μόνο που δεν είναι" και πως αν ήταν, θα βλέπαμε εντελώς άλλα πρόσωπα.

-Σε σχόλιο ότι για κάποιους ήταν έκπληξη η παραμονή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης απάντησε: "Να τους δώσετε πολλά φιλιά".

-‘Όλα θα πάνε καλά", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στα ζητήματα της δικαιοσύνης υπήρξαν κόντες με τους δικαστές ενόψει της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ¨καμία κόντρα δεν υπάρχει" και πως "η δημοκρατία και η δικαιοσύνη λειτουργούν άψογα". "Η δικαιοσύνη λειτουργεί άψογα στην Ελλάδα, ελάχιστα κρούσματα επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό στη δικαιοσύνη", σημείωσε.

-Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι "οι μέρες του αγροτικού χώρου είναι καλές, οι προοπτικές καλές, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους".

-"Συνεχίζουμε τη δουλειά, γι' αυτό και είμαστε εδώ σήμερα", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Σε σχετικά ερωτήματα, είπε πως δεν νομίζει ότι υπήρχαν δυσλειτουργίες και τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Ερωτηθείς τι ζήτησε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τα ηλικιακά νεότερα μέλη της κυβέρνησης, εκτός από θάρρος, απάντησε: "Δουλειά".

-"Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους μας", ευχήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος.

-"Επιτάχυνση, αποτελεσματικότητα, νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο", το μήνυμα της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη. Τόνισε ότι από τον καινούριο ρόλο της, θα εργαστεί για ένα κράτος παραγωγικό, ανοικτό στην υπηρεσία των πολλών, ένα κράτος, το οποίο θα συμβάλει ως μηχανή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

-Πάρα πολύ χαρούμενος που θα ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγική, που θεωρεί ότι είναι ο βασικότερος πυλώνας της οικονομίας μας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

- Αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει με τα κανάλια.

-Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι "στις 14 Νοεμβρίου περιμένουμε τους δανειστές για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά". Τόνισε ότι "η στρατηγική της κυβέρνησης για τα εργασιακά είναι συγκεκριμένη και το έργο στο υπουργείο Εργασία θα συνεχιστεί συλλογικά".

- Ξεκινώντας από την περίφημη φράση του Θουκυδίδη, όπως είπε, ότι "μέγα το της θαλάσσης κράτος", ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι "θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυτοσύνης, γιατί η θάλασσα δεν είναι μόνο η ιστορική διαδρομή, η σχέση με τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά το μέσο που μπορεί να προβάλεις τον ελληνικό πολιτισμό, και ένα μέσο που μπορεί η χώρα να αποκτήσει παγκόσμια προβολή". "Δεν παρέλαβα ακόμα, θα παραλάβω και θεωρώ ότι ο Θοδωρής Δρίτσας είναι ένας άνθρωπος που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τους δρόμους και τις προσπάθειες που έχει κάνει", συμπλήρωσε.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ